duminică, 17 octombrie 2010

Centurion

Emfaza termopilică cu care sunt rostite cuvinte precum "war" si altele din aceeaşi familie belicos-gâlgâitoare frizeză constipaţia cronică, iar dacă tot sunt prinsă în plasa lipiciosă a textualităţii zic să mai zăbovesc o leacă: picţii, the bad guys, animalicii, încotoşmănaţii în blănuri îşi vorbesc propria limbă scârţâitoare, ăilalţi, romanii, blindaţii, zăluiţii vorbesc..engleza, nah, nu e toată lumea mel gibson. O mână de oameni se mobilizează să-şi elibereze căpetenia şi în ciuda faptului că au background de vaşnici mânuitori de tăişuri, nu-s în stare să dezlege ăluia un amărât de lanţ, fiecare muribund simte nevoia piosă de a rosti câte o frăzuţă bâguitore de lasa-mă taică acilea să mă fac una cu ţărâna si vezi-şi de soarta-ţi măreaţă.

Câteva cadre lungi: o poieniţă plină ochi cu frunze moarte filmată mai mult de 5 secunde îţi şopteşte că la poala ei se ascund neşte camuflaţi, un cadru stagnant cu unu care urineaza pe zidul cetăţii îţi susură cum că pericolul e pe aproape gata să..străpungă :)) Pe lângă penibilisme şi previzibilisme sunt şi câteva chestii mai de zeus ajută. Nu pot să nu observ o cotitură paradigmatică, dacă acu 10 ani bătăliile (cinematorgrafice desigur) între romani şi nici că mai contează cine se purtau baletic, preludic, războincii făcând un fel schimb de experinţă, ia uite bă mişcare, pe asta o ştii, ia uite ce sabie lustruită mi-am tras, ca mai apoi ea să îşi facă drum către brave heart-ul duşmanului căci acolo îşi află sălaşul intelighenţia şi suflarea şi eventual învingătorul să arunce o ocheadă vinovată către stârv, în cazul de faţă însă ţinta principală este ceea ce porneşte de la gât în sus, centrul de interes se mută descartian şi râuri de purpură ţăşnesc, reci.

Acestă gheizare îl scoate cu un picior din anonimat plus creditul dat amazoanei Olga Kurylenko, care deşi arborează o expresie standard, muşcătoare, o avantajează şi n-o penibilizează. Şi ar mai fi peisagistica, dar asta nu se pune, meritul e doar al mamei natură care îşi ridică faldurile şi ne lasă să o pipăim, plus close-up cu gâza storcită, mă gândeam că vezi doamne o fi vreuna veninoasă şi îi umple pe ăştia de molimă, dar nu nene e complet detaşată sau poate se vrea accentuarea furiei către toate palierele darwiniste. Sunt şi ceva misoginisme, 3 cadre cu urinari, rasisme, negrul şi sirianul mor printre primii, mor mai toţi, rămâne evident ză hero care constată că în propria grădină de zarzavat a crescut le fleur du mal. Ar cam trebui să mă opresc, îmi cam întrec măsura procoustiană şi nici nu e un centurion pentru care să merite efortul sau poate doar pentru vocea sa narativă :).

7 comentarii:

  1. amazoana draguta cu un rol bunicel; filmul lipsit de originalitate, iar scenele de lupta prea putine si prea scurte. atmosfera cenusie bunicica. in rest doar minusuri datorate poate si bugetului redus.

    RăspundețiȘtergere
  2. pey daca are buget redus atunci nu-i chiar atat de rau...vizual :D

    RăspundețiȘtergere
  3. n-am avut asteptari si l-am gasit o clona slaba de Gladiator/King Arthur. Kurylenko mi s-a parut slaba de tot. probabil de vina este si personajul ...
    ps. Adina & Marian : ati reusit sa vedeti Valhalla Rising. merita ?

    RăspundețiȘtergere
  4. da, este o clona, pana si puful ala se regaseste in scena romantata dinspre final, kurylenko parca n-a fost atat de patetica precum alte personaje de gen...poate pentru ca a fost...muta :)) sigur asta e motivul, iar Valhalla Rising eu una n-am vazut si din ce citesc pe imdb parca nu m-as incumenta, imi ajung atatea recurente ;))

    RăspundețiȘtergere
  5. nici eu nu l-am vazut, dar poate o sa-i dau o sansa candva.

    RăspundețiȘtergere
  6. Kurylenko mi s-a parut fascinanta.. filmul remarcabil din motivele expuse de Adina, peisaje si violenta bruta din scenele de cafteala.

    Valhalla Rising e plin de metafore existentia-religioase, cadre bune de inramat si cu un ritm atat de lent ca-ti vine sa astepti cartea.

    RăspundețiȘtergere
  7. The other day, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to
    see if it can survive a twenty five foot drop, just so she can be a youtube
    sensation. My iPad is now broken and she has 83 views. I know
    this is entirely off topic but I had to share it with someone!
    Also see my site > Diets That Work Fast For Women

    RăspundețiȘtergere