joi, 7 octombrie 2010

Eastern Promises

Cum a profeţit şi marian, am rămas cu gura căscată asistând la acest măcel realist...nu înţeleg de ce naiba nu sunt promovate filmele astea tăioase, eh, lumea ar da înapoi (nişte canini vampirici strass-uti sunt mai gentle of course) şi al aluneca în băltoaca de sânge care iese greu la spălatul...memoriei :D. Debutul e sweeney tood-ic (barber shop, gâtlej tăiat, lipsesc totuşi chiftelele :D),  dacă filmul ar fi fost alb negru şi cu ceva unghiuri perspectivale mai eludate ar fi arătat fix ca un clasic controversat la vremea lui plus ca la mijloc se află si o figura atavică a lui grace kelly, incredibila naomi watts pe numele său. 
Dar temelia, viggo mortensen, pur şi simplu m-a înlemnit, e un munte de talent (temelia e un munte :P, vă imaginaţi restul), habar n-aveam că vorbeşte aşa bine rusă, reuşeşte atât de impecabil să întruchipeze o cârtiţă infiltrată în lumea mafiei ruseşti adăpostită la căldurică într-o londră cuminte şi crispată (cum altfel) făcându-şi de cap cu nimfete. O astfel de puberă nabokoviană porneşte motorul, intriga, conflictul, care merg ascendent, coborând apoi abrupt, terminându-se cu câteva fire răzleţe, cam ca un pulover de bună calitate uşor ros de molii. Dar zău dacă  mai contează, viggo merită un templu, un tatuaj măcar, modalitatea în care joacă se confundă cu dedublarea personajului, e o matrioşkă în carne vie, adecă te păcăleşte domne şi rămâi trăznit. Un alt personaj remarcabil e bad guy-ul, ăla veritabil, un fel de reîncarnare a lui marlon brando cu o privire parcă venită din altă lume, hiptnotizator de-a dreptul. 
 grace and naomi :)





Mi-a plăcut schimbul ăsta de replici între trei personaje şi modul cum un rasism îl îmbracă pe altu. 

A: I don't live
with Oliver anymore,
Uncle Stepan.
I'm living back here
for a bit.

B: For as long as you want.

C: I knew he would
run away from you.

A: He didn't run away.
Christ, you make me sound
like a burning building.
   
C: Black men always run away.

B: Oh, Stepan!
C: I'm not allowed to be honest?

B: He was a doctor, Stepan.

A: What has that got
to do with anything?

C: It is not natural
to mix race and race.
That's why your baby
died inside you.

B: Oh, shut up, Stepan!
Anna, please...
You're just how he was,
stupid, bloody,
drunken Russians.

4 comentarii:

  1. ma bucur ca te-a incantat acest film. Accentul lui Viggo este intradevar fara cusur. mi-a placut rasismul, mi-a placut violenta, mi-a placut atitudinea de bunic grijuliu a bad guy-ul si mai ales faptul ca nu am banuit duplicitatea lui Viggo.
    Unchiul lui Watts a mai fost sadic si la replica cu pierderea copilului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pare interesant. Mi se pare foarte bun dialogul de mai sus :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Am salutat energic virajul luat de Cronenberg la vremea respectiva, catre thriller-ul violent si sadic. Filmul a fost destul de promovat la vremea lui, n-a trecut asa tacut precum crezi.. e Viggo, the guy from LOTR. Tot spuneai tu de regizori si actorii lor fetis, Cronenberg si Mortensen fac un cuplu la randul lor. Daca n-ai vazut A History of Violence pune mana pe el si pregateste-te psihic pentru The Talking Cure, despre conflictul dintr Freud si elevul sau Jung (Viggo il joaca pe Freud :D) si pentru Eastern Promises 2, probabil pe la anu.. Cronenberg e un geniu.

    RăspundețiȘtergere
  4. probabil ca a fost promovat la vremea lui, acum targetul e discutabil, nush unde eram pe vremea aia, i have my own history of "violence" :D simbolica desigur, deci ma pregatesc pentru The Talking Cure,, merci :D Viggo-freud asta da...cuplu, deci d'aia mi s-a parut mie ca se termina cam aiurea pt ca urmeaza varianta reloaded ;)

    RăspundețiȘtergere