sâmbătă, 30 aprilie 2011

The Troll Hunter

Dacă băieții care făcură Cloverfield reușiră să încropească un realism mai veridic ca realitatea însăși și să jertfească un cal troian pur-sânge pa altarul mokumentaristicii, golemul, gollumul, garguiul norvegienilor ăstora e chiar mai țâfnos și vrea să facă realitate din legendă, cu forța. Culmea e că le cam iese extracția asta evisceratorie.

Existența extratereștrilor e o treabă parcă cu mult mai credibilă decât cea a trolilor, gnomilor, orcilor și a altor măgăoaie, însă această prejudecată necesită agățare în cel mai apropiat cui și purcedere mai departe în pielea goală unsă bine cu mâzgă și excremente de trol, pentru protecție și camuflare desigur, atențiune, dacă prin vinele voastre șiroiește sânge de creștin apăi e vai și amar, trolu, care abia poate să distingă o oaie de un cataroi, va ști că în inima voastră zace sâmburele creștin și va face tot ce îi stă în putință că să-l smulgă din teaca-i ventriculară.


Argumentul religios, fie el și motivat de legenda locală mi s-a părut parcă prea bășcăloido-aberant. Tocmai accentul ăsta ironic face filmul să leviteze cumva imprecis, căci momente de seriozitate-s cu duiumul, în ciuda subiectului fabulist. Cvasianonimatul cameramanului laolaltă cu soarta-i fatidică sunt împrumutate mot a mot din Cloverfield, nu că ar fi un lucru rău, aici însă avem și ceva mai mult montaj și cizelare, Cloverfield n-a prea fost dus în această ispită.


Personajele sunt foarte expresive, nah, când faci mokumentar oamenii par și ei mai...oameni,  iar în proximitatea creaturilor își compun niște rictusuri și o mimică destul de naturale which is mare lucru :D. Sunt câteva scene ce pun pe fugă valpurgică globulele roșii, altele care blegesc limfocitele și mi se cam coagulează drenajul sangvin :D.


Filmul mai poate fi folosit la o adică și ca brand de țară, peisagistic Norvegia pare a fi asemănătoare cu Românica, poate d'aia se duc mulți românași p'acolo.

Norvegia


 Românica/ Bucegi :P








Film Powered by the Troll Hunters, Marian & Richie :D

6 comentarii:

  1. Ai dreptate partea cu crestinismul e un pic prea bascalioasa, dar in rest mi-a placut cum au construit identitatea trolilor (nici un detaliu nu le scapa) si peisajele :)

    RăspundețiȘtergere
  2. :D
    si urmarirea aia printre picoarele trolului-gogant f mistoc facuta :D

    RăspundețiȘtergere
  3. norvegia a fost crestinata prin violenta. o parte a norvegienilor inca au resentimente la adresa crestinismului, declarandu-se adepti ai vechii religii scandinave. cred ca de aici vine partea asta legata de pornirile anti-crestine ale troll-ului ... asta daca nu cumva producatorii erau fani ai black metalului norvegian :lol:

    RăspundețiȘtergere
  4. :))) mey substratul religios refulator il inteleg, pus frumos in context istoric
    dar in filmul asta adaptat asa cum e, nu-l mai inteleg, adica s-a vrut a fi ironic, dar a cam stricat din...mazgozitate :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Intrebarea unui crestin: care este cea mai eficienta arma impotriva troll-lor si in ce magazin se vinde (in Carrefour o gasesc?)

    RăspundețiȘtergere
  6. e un fel de lanterna cu ultraviolete, s-ar putea s-o gasesti si in cora :))

    RăspundețiȘtergere