marți, 18 ianuarie 2011

The fighter

Narativul sugător la țâța voluptoasă a realității ne înșiră un ghem de ariadnă (soioasă de atâta alergătură labirintică) pe care l-am tot înnodat și deznodat atâtea ierni de ne-au usturat buricele deștelor: boxerul conglomerat, traiectoria lui trangeologică, sedimentarea experiențelor întru solidificarea ego-ului, familia-hidră și hâtră care te trage când într-un colț al ringului, când într-altul, gagicăta știe ce e mai bine pentru viitorul tău de mare stea cu mănuși, iar mă-ta și fractu te târșâie printr-o altă perspectivă care să le glorifice și lor eforturile. Deci o dilematică, un maniheism, să-i zic duzinier, renăscut din cenușa cenușii unui phoenix jalnic, jumulit de penaj, o rundă care nu te lasă KO.
Boxerul căutător de afirmare și glorie e un mark wahlberg cu față constipato-ternă, dar căruia îi întrezăresc o leacă de undă domoală și gausiană pe moacă, Bale e fratele decăzut, îngropat în patima drogurilor, afișând acceași constituție filiformă din The Machinist, aflat în căutătarea unei reafirmări, eternă reîntoarcere, atavică, budistă prin persoana și fibra frățiorului cu potențial.

Contextul familiei disfuncționale, gargara orășelului cu gură când spurcată când laudativă după cum îi pătrunde crivățu printre molari, logoreea unui destin posibil măreț sunt neglijabile în mare parte ca fiind redundante, dar mai ales pentru că sunt eclipsate de actorii ăștia care au înțeles că ei sunt moțu, că filmu nu e film fără de a lor contribuție. Personajul lui Bale și a sa resurecție, bătaie cu pumni în stern la foc valpurgic de surcele, incantație a unui trecut cvasiglorios e cam ca pretenașul aciuat cumva dubios grupului tău de cunoscuți și preteni care îți povește o anecdotă, o experiență, un banc iar și iar cu aceeași emfază, în timp ce gândul colectiv al asistenței rage oh, nu, iar. Notă exorbitant de mare pe imdb, 8.3, dar m-am lepădat demult de indexul satanei, dacă nota a vizat actorii atunci da, o înțeleg :)

6 comentarii:

  1. Nu l-am vazut inca, dar ma sperie cat de slab e Bale. In The Machinist mi se facea pielea de gaina de fiecare data cand i se vedeau coastele.

    RăspundețiȘtergere
  2. tin minte ca l-am vazut pe wahlberg intr-un film in care era un obsedat sexual. jur ca nu pot sa mi-l imaginez boxer. pervers da! nu stiu de ce nu cred ca voi vedea filmul, nu vad ce as pierde. subiectul e extrem de fumat, iar povestea de succes americana miroase a vrajeala!

    RăspundețiȘtergere
  3. mie mi se pare cam mare nota lui black swan, dar asta poate si dintr-o cauza subiectiva!
    the fighter e un film corect, fara sarea si piperul care sa-l faca unul de top al genului; nici nu stiu daca se putea altfel...
    americanilor le plac filmele cu box/boxeri si cu pasarea phoenix:)
    parerea mea e ca the fighter merita vazut, fie si numai din perspectiva actorilor(bale e cel mai exponent); chiar daca subiectul e fumat, sunt unele scene care ridica filmul la un 8.3 pe imdb:))

    eu am gasit the kings speech, dar inca nu l-am vazut:P

    RăspundețiȘtergere
  4. @ vertange bale e parca o leaca mai implinit aici, dar tot ti se face pielea de...phoenix de ograda :P
    @ balauru fumat, fumat ca realitatea insasi :D mark -obsedat sexual... da mey era in filmu ala vechi cu Reese Witherspoon, fain rol asa mai in stilu' funny games :P eu una am in minte un mark politist batzos si cu deontologia scrisa in frunte (nush daca a avut multe roluri asa) :D
    @ catalin black swan ca black swan, dar cea mai nejustificata nota de pe imdb din ultima vreme e cea acordata lui inception, dar ma rog aprecierea mea nu poate fi decat subiectiva :) da, americanii musca hulpavi din pasari phoenix mai ceva ca din curcanul de ziua recunostintei :P

    RăspundețiȘtergere
  5. ps m-ati omorat cu torentele voastre pt the king's speech, l-am descarcat d p isohunt si imi trebe nush c codecuri pe care, paranoido-anti-tehnoloaga cum sunt, nu indraznesc sa le descarc :))

    RăspundețiȘtergere
  6. de pe scenefz.net l-am luat eu(cred ca iti trebuie cont acolo; eu am unul vechi:)

    la inception nu poate fi vorba de subiectivism; cred ca e unul dintre cele mai supraapreiate filme ever

    RăspundețiȘtergere