miercuri, 21 septembrie 2011

Life in a day

Life in a day este un fel însăilare marca youtube, un Decameron vivid, minimalist, simplu și energetic. Franjurile de viață deșirate pluricultural  surprind momente cotidiene, comice, dramatice sau chiar tragisme din viața unor oameni cât se poate de obișnuiți, dar al căror derm și anima constituie părți distincte dintr-un mozaic: o zi din viața unui australian nu se aseamănă prin nimic cu cea a unui brazilian să zicem, asta pentru că evident capsula, contextul, condițiile de viețuire, trai și simțire diferă.


Cu toate acestea ceva îi leagă, probabil mult trâmbițata, dar atît de truista sintagmă a unității în diversitate, matricea stilistică a unei nații nu poate fi decât o reprezentare fractalică a mamei gheea, intregul se regăsește în toate părțile sale componente. Un alt atlas al acestei unități in diversitate, unul de factură tehnico-vizuală îl reprezintă omniprezența obolului, a unui element de legătură între fragmentele filmate handy, unul cât se poate de palpabil, o monedă ce merge din mână în mână, un fir roșu ce înșiruire mărgele versatile.


Montajul, selecția atâtor mărturii vizuale evocă trăsăturile sisifice ale echipei înșiruitoare de mărgele, un efort de apreciat, mai ales că rezultatul are cumva aspectul și structura unei rugi de mulțumire, unei plecăciuni laice, mediată de memoria camerei video, fie că este vorba de o cameră profesionistă sau de una rudimentară efectul este același, energia, vivacitatea uneori agonizantă a lui hic et nunc transpare dincolo de mișacrea browniană, dincolo de celuloid și îți aduce mai aproape lumea de lângă tine.

2 comentarii:

  1. tipu ala zici ca e AL Pacino cu un pepene in fata. Loved that kid with Wiki, dar ala care a impuscat vitelu m-a enervat si m-a dezgustat.

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) AL indeed. Ce vrei domne asa se sacrifica rudimentar, empiric si barbar animalu'...

    RăspundețiȘtergere