marți, 23 noiembrie 2010

The sorcerer's apprentice


 one republic-secrets (repetată obsesiv în film)
Când mai apare câte o fantasmagorie din asta mă întreb (dincolo de răspunsul evident comercial) care o fi scopul, să fie oare la mijloc dorinţa pandemonică de a întreţine o flacără alchimică sau pur şi simplu o refulare în faţa unor forţe dominatoare de moment şi conjunctură ca parry hotter :D? Merită oare o astfel de dilematică? probabil ca nu :)) Povestea veşnic iniţiatică nu-şi jigneşte prea tare tagma (aşa cum a făcut-o groaznicul percy jackson sau mai ştiu şi eu, fâsâitul airbender), dedesuptul, blatul umamic îşi face bine treaba, mai apar câteva elemente inovative like the hungarian mirror, lampa duhului e o matrioşcă în care evident încap mai multe spririte, matrioşchic e şi titlul, cage e ucenicul lui merlin, iar puştiulică ăsta e ucenicul lui cage (fâs).

Mă opresc la puberul cel tahicardic, rotitor de globi oculari, cu faţă tâmpă şi preocupări nerdy, viaţa amoroasă praf şi sclav al ştiinţei din formulele căreia încopeşte o plasmă electrică (dacă am înţeles eu ghini) când prin sânge îi curge plasmă merlinică, deci o cununie forţată, un vitregism între magie şi ştiinţă, dar care parcă nu e atât de supărător ca magia în format tabula rasa. Enervante şi previzibile sunt proporţiile gargantuelice ale creaturilor care îi scot pe vrăjitori din c...bucluc :D, sceptrele, ghiulul dătător de putere şi alte bijuuri înzestrate par a fi mai degrabă jucărele din pungile cu pufuleţi, dialogurile urmează cu stricteţe schema deja impusă smulge-ţi-le lacrimi şi zâmbete, plus o blonda care aduce uşor cu scalett si o fata morgana penibilă rău...deci clişeism, acţiune, dramă, comedie, băşcălie şi o spuză de magie...să fie ăsta un preludiu pentru ştiu-la-ce-să-mă-aştept-de-la-de-acum-mult-prea-comercialul-harry-potter-da-tot-mă-duc-să-l-văd? probabil :D

7 comentarii:

  1. Am vazut si eu mai mult de jumatate, impreuna cu fiica mea de 12 ani, crezand ca e mai bun. Pana si ea a recunoscut ca nu e mare lucru, iar ea e innebunita dupa magie, fie ea din filme sau din carti.

    RăspundețiȘtergere
  2. un film slab plin de clisee. cred ca N Cage a jucat doar pt ca are datorii uriase.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ liviu druga :) imi place pustoaiaca, are shpirit critic, ii recomand Bridge to Terabithia ;)
    @ m@ri@n cred si eu ca are datorii daca da nush cate milioane de parai pe o casa...bantuita :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai eu ma asteptam sa fie o gluma dar am fost suprins ca nu m-a dezgustat. chiar l-am urmarit pana la final din lipsa de altceva. si chiar asa plin de clisee, doar e marfa bruckheinereasca.. reciclare de mituri si staruri.
    @Liviu: Bridge to Terabithia e o alternativa mai buna. Ca si Where the wild things are.

    RăspundețiȘtergere
  5. ;)) sincer si pe mine m-a surprins continuitatea vizionarii, sper exemplu n-am putut sa ma uit la knowing cu cage, si eu era sa adaug where the wild thing are dar m-am oprit cu deshtu pe tasta, neah, mai tre sa creasca pustoaica :)))

    RăspundețiȘtergere
  6. Adina si Richie, tomnai am terminat de vazut Bridge to Terabithia, impreuna cu fiica mea. Va multumesc pentru sugestie - un film foarte frumos pentru copii (si pentru aia mari!)
    Eu am vazut Where the wild things, dar am avut asteptari mult prea mari de la el, dupa ce i-am vazut trailerul, asa ca am ramas nu f entuziasmat de el. Bridge to... e mai tare!!!
    So 10x again to both of u.

    RăspundețiȘtergere