duminică, 27 februarie 2011

Winter's bone

Vizionat dintr-un singur motiv: ca să nu mă prindă noaptea oscarurilor fără să-l fi trecut în agenduță pe ăl mai neluat în seamă, ăl mai underdog dintre candidați...ar fi interesant să-i pună piedică regelui cu prune în gură (îndoi-m-aș...dar ar fi interesant). Fețele anonime, alocalismu, sărăcismu, bestiaru, toate lucrează la conglomerarea unei coci cu aromă proaspătă și bio. Apropo de bestiar, prezența animală e aproape totemică:



totemu mai ține însă și de foame :D


Tocmai când aveam senzația că adunătura de filme nominalizate anu ăsta la Oscar sunt cât se poate de eterogene iată că cel de față împarte același ciolan/os narativ cu True Grit-puștoaica cu guts plecată în căutarea inițiatică- numa că în cazul de față căutarea e mai domestică, deloc vindicativă, jupuită de țeluri mărețe și deontologice. Liniaritatea sau mai degrabă concentricismul orășelului alocal, aerul  static, suspendarea temporală, adunătura de acareturi și străchini ruginite, nivelul de trai congruent cu baza piramidei lu Maslow, se așează toate ca un nor întunecat peste viețile ăstor oameni simpli, furtuna începe undeva spre final, e una scurtă, rapidă, îți taie răsuflarea, dar n-are o așa intensitate de care să-ți amintesti ca de..cutremuru din 77. Mă bucură faptul că filmul e regizat de o damă, mă bucură anonimatu personajelor și prospețimea lor adiacentă, paradoxu personalităților, gri-ul lor, refuzul de a-și înfinge dihotomic rădăcinile în solul fertil al concretului.
ps: ar merita oscaru pentru cel mai...inspirat titlu :D


12 comentarii:

  1. mi-a placut filmul dar nu incat sa zic ca e perfect. oricum eu l-am ales ca underdog pentru oscar pentru ca e diferit, are fete noi si nimeni nu il baga in seama. mi-a placut scena cu soldat de la recrutare.

    RăspundețiȘtergere
  2. da, buna scena, mie mi-a placut alea doua mai sadice :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Mie mi-a placut pustoaica. Si batuta si ne. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. da, mi-a placut mai tare ca aia din True grit, e mai batuta de...soarta :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Aia din TG parea de jucarie, nu se pune. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. TG, The Fighter si ala de desene animate par bagate acolo ca sa faca 10, ca nu-i frumos sa n-aiba nici atatea intr-un an de zile. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. :)) astia care aleg sunt la extreme sunt ani in care aleg 3 filme (seci) de care n-a auzit nici dracu si ani in care intrec masura, ca anu asta :D

    RăspundețiȘtergere
  8. L-am vazut si io ieri, din acelasi considerent. Sa pot spune intr-un an ca am vazut toate filmele nominalizate la Oscar. Nu mi-a placut. Nimic. Poate doar de Jennifer Lawrence, dar in rest nimic. N-am inteles toata fiorosenia oamenilor alora care aveau drept paznici si purtatori de cuvant sotiile din dotare. In fine, nu e un film pentru gusturile mele.

    RăspundețiȘtergere
  9. mie tocmai feminismu asta modelat de vantu' aspru mi-a placut :P

    RăspundețiȘtergere
  10. Am vazut trailerul si toata saracia si oraselul ala uitat de lume si...fata..fata asta care pleaca in lume sa caute pe cineva (taica'su??)si pare-mi-se din trailer (confirmat in ce ai scris tu) ca e pe un drum initiatic...imi starni ceva interes.
    Dar adevaratul motiv pentru care vreau sa vad Winter's Bone este pentru ca in tot peisajul eu am impresia ca intrevad scenariul din Baltagul. Serios...poate e patetic, dar (desi nu mi-a placut) in romanul ala sunt niste scene de o violenta surda coplesitoare. Acelasi sentiment l-am avut cand am vazut trailerul filmului.

    RăspundețiȘtergere
  11. sa vezi violenta surda atunci cand il vei viziona, io n-am vazut traileru, dar din ce zici pare un trailer bun :P si da e un baltag acolo, o drujba mai precis :)), dar ceva mai mundan, mai coborat in sfera unor necesitati imediate, io una n-am citit baltagu, am refuzat din principiu :)) stiu ca mi-a picat la capacitate un subiect care iti graia din toti rarunchii sa scrii despre baltagu, io nu domne, am dat iama in ciresari :))

    RăspundețiȘtergere