vineri, 18 februarie 2011

Suspiria


Unii spun că Black Swan e horror :))



Zău? 

Baletul e doar un acaret atașat acestui film-conac-baroc (la fel stă treaba și cu lebăduța), o legănare dulceagă  de strerotipii bune de trecut prin satârul patologicului. Tinere firave, țopăinde, adăpostite sub acoperișul unui pension lugubru, înconjurate ciorchine de profesoare cu priviri strabic-aprige, mediul de cultură perfect valpurgiei, închinăciunilor baphometice și ritualurilor eternului feminin aka o damă ectoplasmică trecută bine de primu veac de tinerețe bântuie aste balerine zvelte și se adapă la supapa vitalității lor. Tot auzisem cât de minunat e horroru ăsta din 77 însă ceva a stat în calea împărtășirii acestei păreri colective, poate melodramaticul mișcărilor, ducerea la piept și frunte a mâinii desenând un arc de cerc hiperbolizat, exagerat,

dar nah tre să respectăm vârsta cinemaului, mi-a plăcut însă liliacul ală cu voință, invazia de viermi și satira asta, uite domne că râca italo-română are rădăcini mai vechi și mai putrede decât îmi imaginam:


 plus o pată recurentă:
Suspiria 1977 
                                            Blue Velvet, David Lynch, 1986

9 comentarii:

  1. vorbeste doar romana uratula ala? mrrrrrrr :)).. wtf?

    RăspundețiȘtergere
  2. io nu l-am auzit vorbind-o nici p'aia, a dat doar tamp din cap, deci maestrii ai nonverbalului ne numim :P

    RăspundețiȘtergere
  3. ai trecut pe la TNTVillage ? ... ei sunt specialisti in horror italian :)

    RăspundețiȘtergere
  4. faina "pata" cu velvet. nu am auzit de film dar incep sa ma uit la tot ce compari cu Black swan. Pianista a fost un film bun dar personajul mi s-a parut diferit fata de Nina.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ klausen am aruncat un ochi peste gard :P prefer horror-ul nipon sau corean :P dar a meritat sa incerc ceva old school :P
    @ marian pianista "zboara" cumva in sens invers lebadutei :P atunci o sa compar cat mai mult cu black swan, sper sa n-ajung la extremisme gen predator vs black swan :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Italienii, cu domni care cad cu dintii in coltzul mesei... Ala da horror!... Care nu se mai face, din pacate...
    Excelenta paralela ta ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. suspiria era frate!! doamneeeee, sarmana copilaria mea!

    RăspundețiȘtergere
  8. in copilarie ma uitam la van damme tu :)) care acum mi se pare "horror" :P

    RăspundețiȘtergere