miercuri, 29 septembrie 2010

Recviem pentru un vis chinezesc

Un tânăr îmbrăcat în uniformă de organ legiuitor, aşezat pe o canapea ce te imbie freudian la dezlânat onirisme şi frustrări, se întreabă: dacă x (un drug dealer) şi y (o gagică dependentă) muriră din cauza drogurilor menite a umple o lacună, atunci nu ştiu care e răul cel mai mare: drogurile sau golul lăuntric. Bine plasat acest cârlig retoric au debut pentru că te trage iremediabil în vâltoarea dramelor ce nu beneficiază de o aşa elasticitate încât să atingă culmile unui recviem aronofskian, dar ambiţia este suficientă pentru a plasa povestea de faţă, la modul raskolnikovian, într-un nimb/limb undeva destul de aproape de mântuire.Mijloacele de care se foloseşte fac parte însă din tagma filmelor poliţiste cu urmăriri, infiltrări, cârtiţe, sabotaje, înscenări, dughene, dar câteva scene razante ne dau indicii cu privire la hibridismul genului: o scena poetică cu câteva fetiţe care prepară narcoticele de parcă ar prepara ceai, o altă fetiţă adună seringile folosite, imaginea unei inejectări soră cu exorcizarea şi ar mai fi o scenă destul de savuroasă în care este ruptă o...mână :P Am obsevat că prin filmele yellow cinema-ului atunci când sunt tratate, chiar şi tangenţial, subiecte ce implică forţele de ordine, acestea sunt satirizate, dezvăluind desu-urile unui sistem putred, ineficient şi complet dezisnteresat (deci se întâmplă şi la case...cu colţuri arcuite :P). Filmul se numeşte Protege, îl găsiţi aci :P

3 comentarii:

  1. Acum vreun an sau doi vedeam filme dinastea pe banda rulanta :)) Guilty pleasure for a guy. Arme si droguri, filme politiste marca hk. Gasesc surprinzator faptul ca tu, femeie-n toata firea, le cauti :)). Anyway, Andy Lau e un actor pe care il ascociez cel mai bine cu roluri de mobster asiatic iar pe Daniel Wu l-am vazut de atatea ori in roluri de cop ca le-am piedut sirul.. Cred ca baietii astia fac vreo 3-4 filme pe an de felul asta. totusi nimic nu va intrece vreodata seria Infernal Affairs.. cred ca ar trebui s-o revad.

    RăspundețiȘtergere
  2. :))urmeaza pe banda un alt atipism (femeiesc) tot de pe meleagurile astea cules care l-ar face pe oliver stone sau pe ridley scott sa-si smulga parul; nu stiam ca infernal affairs e o serie;)) (eu am vaz decat o bucata...probabil)

    RăspundețiȘtergere
  3. inca nu am reusit sa vad Bad Guy-ul lui Ki-duk Kim, dar cand am timp o sa savurez si recomandarea ta de azi:P

    RăspundețiȘtergere