vineri, 31 iulie 2009
Polar Bear Man- Reflectati
miercuri, 29 iulie 2009
"Vrajirea"... sau dezvrajirea femininului
luni, 27 iulie 2009
Harry Potter-mai plin de hormoni ca niciodata
miercuri, 22 iulie 2009
Coco avant Chanel avantgardiste
Audrey Tautou este destul de convingatoare insa filmul nu este ajutat prea mult de replici, acestea parand in multe locuri nenaturale, iar per ansamblu povestea este destul de uniforma, dam peste cateva cadre destul de armonioase si feminine, simtindu-se astfel spiritul de observatie al unei regizoare, insa in rest o succesiune de "linii drepte" ca si stilul vestimentar inovat de creeatoarea de moda. Asteptam de ceva timp traspunerea pe pelicula a acestui subiect si mi-am imaginat ca exuberanta, inventivitatea, spontaneitatea eroinei sa se transmita mitotic si structurii filmului, nu s-a intamplat asa, insa filmul este tocmai bun de vazut cand nu esti prea pretentios si vrei sa deprinzi regulile nescrise impunerii unui stil.
marți, 21 iulie 2009
De la supranatural la...suprarealism
Nu mi-as fi imaginat sa-l vad pe Robert Pattinson alunecand atat de usor de la rolul de vampir cumintel cu sex-appeal la un cel de pictor suprarealist, dar iata ca Paul Morrison, un regizor britanic pasionat de pictura l-a gasit potrivit pe tanarul actor in rolul lui Salvador Dali si nu a gresit. Little Ashes se axeaza pe relatia mai mult sau mai putin homosexuala dintre Dali si Llorca, in grafica careia isi face loc si un Bunuel care il alege cand pe unul cand pe celalalt, o Gala care s-ar culca cu orice artist in timp ce Dali ar face pe voyeur-ul, nascandu-se astfel o supa vizuala nonconformista insa nu suprarealista cum as fi crezut.
Vizual filmul ar fi putut fi mult mai creativ tinandu-se cont de subiectul abordat, m-as fi asteptat sa vad niste cadre mai surprizantoare, mai abracadabrante, insa probabil ca se urmareste scoaterea in evidenta a umanului, a simplismului care se afla in spatele oricarui ideal suprarealist, astfel ca Dali sau Avida Dollars cum mai era supranumit, ajunge la un grad ridicat de egocentrism si narcisim castigand o gramada de bani pe seama "geniului" sau. O mustata ciudata, o vestimentatie mai suie, o ridicare de spranceana si o omleta in par pot face minuni si teancuri de bani.
Avand in vedere ca protagonistii sunt in marea lor majoritate spanioli n-ar fi fost rau daca s-ar fi vorbit spaniola pe tot parcursul filmului...dar ce sa-i faci trebuie sa iasa si bani dintr-un film. Povestea lui Dali fiind una inca neepuizata vom avea parte probabil la anul sa-l vedem pe Dali la varsta maturitatii interpretat de Al Pacino in ecranizarea cartii Dali & I: The Surreal Story de Stan Lauryssens o carte indrazneata, amuzanta, revelatoare si racoritoare, tocmai buna de citit pe canicula asta.
vineri, 17 iulie 2009
Two lovers-one love story-nothing new
joi, 16 iulie 2009
Din categoria "mai altfel"
Intacto, un alt film care mi-a atras atentia este unul despre noroc, intreaga poveste se desfasoara asemenea unei rulete rusesti. Personajele trec printr-o serie nebuneasca de probe pentru ca la final sa castige cel mai norocos. O proba amuzanta este aceea in care concurentii trebuie sa alerge printr-o padure legati la ochi, iar cel care ramane..."intact"...trece la proba urmatoare.
O ultima incercare de spargere a monotoniei ar fi Bin jip, un film cu totul deosebit, aproape lipsit de dialog, dar care reuseste sa transmita o intreaga filosofie de viata prin aura celor doua pesonaje care "imprumuta" seara de seara locuintele oamenilor plecati fara a avea intentia sa isi insuseasca vreun bun ci doar sa se "cameleonizeze" cu mediul, sa traiasca povestea celuilalt. Un film ce nu trebuie ratat!
Den Brysomme mannen (Omul problema)
miercuri, 15 iulie 2009
China, Freud si...virgine
La intrebarea lui Flori, ieri la munca, "Cam ce carte relaxanta sa imi cumpar?" mi-a rasarit ca o floricica pe solul materiei cenusii imaginea unei carti pe care am citit-o acum cateva luni cot la cot cu Andreea, prietena si colega de facultate. Nu stiu daca relaxant este cuvantul ce o caracterizeaza intocmai, dar este fara indoiala o carte savuroasa, pufoasa, imprevizibila. Pe scurt povestea suna cam asa: un el vrea sa isi salveze o prietena jurnalista din inchisoare si pentru asta trebuie sa duca un tribut unui judecator nebun si corupt, tributul fiind o femeie...virgina. Misiune imposibila si munca de Sisif intr-o China contemporana? Nu tocmai pentru ca rezolvarea la problemele sale zace acolo unde se asteapta mai putin.
Au existat pasaje care m-au facut sa rad in hohote si pasaje care m-au determinat sa ma afund in cugetari dezlanate asa cum este o scena puternic imbibata de freudism in care protagonistul calatorind cu trenul atinge cu piciorul corpul unei femei(imagine preludica pe care o intalnim in Matreyi spre exemplu...China, India zone geografice vecine, obiceiurile se imprumuta) aflata sub bancheta unui tren pe care inevitabil nu o poate vedea, traieste un moment de excitare pentru ca mai apoi sa realizeze ca de fapt sub bancheta se afla un barbat...
luni, 13 iulie 2009
Man on wire-Arta pe sarma
Continuare..."decepticonica"
The air I breathe-Povesti intercalate...
La recomandarea Luminitei, o foarte buna amica, am vizionat zilele trecute o povestioara draguta care m-a trimis inevitabil cu gandul la filme precum Babel, 21 de grame sau Amores Peros deci la o ingramadeala interesanta de povesti care formeaza tabloul unei naratiuni "mama" care le inglobeaza si le lichefiaza in mod logic. Nu auzisem mare lucru despre acest film, mai precis eram un fel de tabula rasa in fata CD-ului si am zis hai totusi sa imi umplu o ora jumatate cu "o gura de aer" si spre surpriza mea am primit ceva mai mult de atat. Actiunea filmului este destul de alerta, voice over-urile au replici savuroase si inteligente, iar legaturile care se stabilesc intre cele 4 povesti nu dispun de complexitatea acelora din filme precum Babel sau 21 de grame, dar au acea scanteie care te determina sa te identifici cu o suma de situatii. Nefiind o persoana ahtiata dupa realism in stare pura acest film m-a incantat pentru ca reuseste sa imbine elemente de fantastic, insa un fantastic "cuminte", cu felii de viata pura, viata intr-o societate constrangatoare care ne ofera doar iluzia liberatatii in limitele legii. Mai pe scurt filmul demonstreaza cum nu poti fi fericit chiar daca societatea iti pune la dispozitie toate elementele ca sa poti fi. Distributia este si ea una de prima mana, iar elementul surpriza il reprezinta aparitia lui Sarah Michelle Gellar pe care mi-am inchipuit-o mai tot timpul vegetand in rolul de "spaima a vampirilor", dar care se pare ca ne va incanta de asemenea cu rolului Veronicai in ecranizarea romanului lui Coehlo, "Veronica se hotaraste sa moara".