În The Goddess of 1967 imaginarul se delimitează inteligent, poate și oleacă involuntar, de real. Baleierea temporală, flashback-urile narative ale personajelor ies la iveală sub pîrghia psihanaliticului (vina, incestul, convertirea, abuzul, răzbunarea), apoi delimitarea spațială e una imprecisă, dar suficientă relaționării dintre cele două personaje: un japonez venit în Anglia să-și cumpere o mașină și o fetișcană oarbă și zbanghie. Un cuplu de un exotism aparte, ludic-spiritual, o compatibilitate înduioșătoare, un liason ca o panglică legată într-un copac.
Învârtirea labirintică printre rememorări și scopul prezent, acela hedonist al achiziționării mașinii, delimitează un imaginar deosebit de cele trecute în condică. El este un fel de imaginar-gag, spre exemplu Tarantino folosește un astfel de imaginar-gag, un imaginar perturbator, ușor atașabil realului, dar niciodată proprietate definitivă a acestuia.
Exemple de imaginar-gag (imagaginar), brevetez of course
Culorile accentuate aduc lucrurile mai aproape, le fac mai reale, ele mai trag o tușă imaginarului și-l delimitează insular,
gus van sant where are you?
sunt parcă o ofrandă adusă fătucii nevăzătoare, un personaj ușor de încadrat într-un șir de zeițe, dublu remarcabile: prin culoarea părului și prin ușchenia firii:
Deși am tot vorbit de imaginar, de motive psihanalitice, de rețetarul specific basmului, străinul vine de peste mări și țări, are un task de îndeplinit, el vrea o mașină rară, un cal putere mâncător de jăratec și benzină, dar trebuie să traverseze serpentine, styx-uri pentru a-și da seama că scopul pe care îl considera prim e doar o umbră a celui realmente valoros, un demers moralist deci imbrăcat în țoale altermoderne peticite cu fragmente de advertising pur, uimitor de compatibile poveștii.
Filmul e uimitor de freș și de multicultural înglobator. Închideți ochii și deschideți gura :D
Film powered by Richie
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu