duminică, 20 martie 2011

Maitreyi antinoama

Citesc din cartea de română a sorămii (clasa a X-a :D) și mă minunez, câtă pompozitate în scriitura domnului pompiliu, ce-o fi doamne în capu bietului elev când tre să treacă opera lu' Eliade prin filtrul următoarelor vorbe criticoase, supurânde de fetișism și emanatoare de miasme obsesive că pe mine mă amețiră cu al lor putregai paradoxal-pretențios-aromat-revelatoriu:
Ființă umană și aspirație metafizică, naivitate animală și trecere umană, printre nori diafani, ingenuitate și rafinament, pudicitate și îndrăzneală impetuoasă, pachet de senzații forte și prelungire de vis magic, consumare de simțuri și ecou de adorație mistică-în această armonie de antinomii trăiește ca într-o transă, nefericita Maitreyi, despărțită brutal de habotnicia familiei...
(...)
Maitreyi este femeie și un mit.
(...)
Pentru el, iubirea nu e o mitologie, ci numai o creștere suprafirească a personalității.
(...)
Metafizica iubirii este o trăire autentică în această brahmană, o mitologie palpabilă ca și panteismul ei atavic. 

by Pompiliu Constantinescu

24 de comentarii:

  1. Eeek!
    Asta-i din cartea de romana? Si se mai mira lumea de ce copiii din ziua de azi nu se sinchisesc sa citeasca.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eliade ar fi facut furori in postura de blogger introspectiv :lol:

    RăspundețiȘtergere
  3. cu cat limbajul de zi cu zi e mai saracit, cu atat limbajul de manual e mai pompos. scuze, adica brahmanic..

    RăspundețiȘtergere
  4. ce naiba au facut din eliade? pai cu asemenea critica te mai miri ca elevi nu mai pun mana pe nicio carte.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ klausen ar fi si o leaca mistic chiar daca ar scrie si despre...chioscu de la scara blocului si l-as citi ca apucata :))
    @ sorinafakeday da, si asta ii confuzeza pe bietii puberi care intra intr-un vodevil conflictual cu...lumea :D
    @ marian cand reciteam textu (ca nah, ar trebui sa-l recitesc, m-a socat prea tare) sormea zice stai...am auzit ca eliade a scris romanu asta pt bani ce mama dracu indruga criticu :D e absurd sa secatuiesti de simbolistica un burete cvasiuscat, sa vezi cirede de cai verzi pe pereti :)

    RăspundețiȘtergere
  6. "pachet de senzații forte"

    promotional 20% gratis, al dracu' dom' pompiliu..

    RăspundețiȘtergere
  7. :)) advertiser prins in valtoarea...potentiatorilor de arome :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Problema nu e P. Constantinescu (e demult oale & ulcele), ci dobitocii care baga asa ceva in manualele din sec, XXI.

    RăspundețiȘtergere
  9. Da, pai clar. Majoritatea elevilor actuali n-au ştiinţă de termeni aşa sofisticaţi, aşa că, vorba lui meropi, din cauza asta nici nu mai citesc. Cînd deschid cartea de romînă, o găsesc pe aceasta ca fiind un fel de limbă străină, nicidecum cea pe care o vorbesc în toate circumstanţele.

    RăspundețiȘtergere
  10. @ micawber de acord cu tine :D astia care selectioneaza sunt cumva nostalgici si eminamente masochisti :))
    @ Cristina V uite, spre exemplu, sormea alaturi de grupuletu ei citira cartea, le placura atat de tare ca vor sa citeasca si varianta lui M. "dragostea nu moare" :P, sormea s-a apucat ca lumea de eliade, am vazut-o tinand in brate "domnisoara cristina", "sarpele", "la tiganci", deci vointa exista nu asta e problema, dar pe bune, in acelasi text, pe langa bombasticimul pe care sa zic ca-l inteleg, mai exista niste analogii care trimit la Gide si Goethe, pai ba frate cum dracu sa inteleaga astia o boaba de critica daca tu ii trimiti la niste carti care nici macar nu sunt in programa :D

    RăspundețiȘtergere
  11. :-| n-am priceput nici eu mare lucru din textu' ăla...

    RăspundețiȘtergere
  12. da, trist :D cu asa texte mai bine ascult...lady gaga :)) ii inteleg p adolescenti, d abia acum, o sa ma mai uit prin cartea soramii ca mi-a atras atentia si imi fac insectar din textele aste :D

    RăspundețiȘtergere
  13. PS: am uitat sa mentionez ca brahmanizarea fiintei erotice este conexa palimpsestului original, eidosului platonician si glotosocietarismului eliadesc din perspectiva athmaniana. Idoneizarea sinelui are in vedere regurcitarea abjectiilor din aceste manuale =))

    RăspundețiȘtergere
  14. :)) oh my dear satirikon ramasei palimpsest mototolit si aruncat intr-un coltz de pestera platoniciana la auzul vorbelor tale :))

    RăspundețiȘtergere
  15. @Adina - bine zis, doar ca sine qua non, veridicitatea lexemelor din aceste manuale pline de vocabule, incunabule si grauntze dejective este rezumata gonsethian printr-o sintagma cvasipotenta: "this is bullshit" :))))

    RăspundețiȘtergere
  16. :)) subscriu sintagmei gonsethiene, insa onirizez optimist pe marginea prapastiei bachelardiene epuratoare de continut asa zis didacticist-epistemologic din care se se aude surd strigatul lui Chronos :D

    RăspundețiȘtergere
  17. Hai ca esti tare =))
    Acum pe bune, eu meditez niste tinerei pentru BAC, romana. Si imi vine sa-mi dau palme cand le aud vaietele cum ca ar avea prea mult de invatat. Frate, eu cand am dat BAC-ul aveam o programa mult mai ampla decat acum si tot nu ma plangeam. Pai gandeste-te cate romane li s-au scos...ei nu mai au Padurea Spanzuratilor, nu mai au absolut nimic de la Sadoveanu, nu mai au dramele lui Camil Petrescu si lista poate continua :|:|:|

    RăspundețiȘtergere
  18. io am fost la mate info si parca tot faceam mai multa romana ca sormea :)) sincer io militez pt upgrade, nu ma deranjeaza sa se scoata ceva literatura romaneasca din programa, dar sa se bage ceva fresh in loc, sa mai afle si ei cate ceva despre literatura postmoderna, poate asa li se formeaza gustu :P am fazut in manualu soramii o incercare timida in sensu asta: harry potter :))))

    RăspundețiȘtergere
  19. Interesant review.Stiu ca si "La tiganci" e tot in genul.
    Eu am avut purul noroc ca la capacitate(teste nationale) si bacalaureat sa-mi cada basmul popular, respectiv cult.
    PS: Frumos blog :D

    RăspundețiȘtergere
  20. radu, merci ca te exprimi si aici :P
    eu nici nu mai stiu ce mi-a picat la bac...ah ba da poezia traditionalista parca :P prea putin interesant :D

    RăspundețiȘtergere
  21. nu gasesc filmul in pula mea.ce internet mai e si asta//?????

    RăspundețiȘtergere
  22. in primul rand nu este vorba despre un film...and watch ur language

    RăspundețiȘtergere