marți, 5 iulie 2011

Transformers: Dark of the Moon

Pe vremea când legoman Michael Bay se încumeta la asamblat roboței pentru întâiași dată, mi-am zis uite domne ăsta da om cu ambiț, cu gărgăuni prolific-bănănăitori sub calota-i de oțel, păcat că și-a continuat jocul cu roboței în lada de nisip cu mult după ora de culcare, adică cu mult dincolo de pragul unui subconștient de bun simț. Bay a prins în pumnișorii săi avizi bolovănași de stereotipuri, i-a trecut printr-o sită rudimentară, la final  rezultând cataroaie colțuroase pe care le-a dat drumul în fața unui ventilator mai mai să-mi scoată ochii, noroc că aveam ochelari 3D peste ăilalți de prim ajutor.


Pe lângă ambițul de prim nivel, acela de a clădi megaloman, nu fără de talent arhitectonic, măgăoaie împărțite frumos, dihotomic pe burta global-balonat fast-foodizată a mamei Gheea, Bay se ambiționează dublu, sare cu prăjina ideologică peste (Inland) Empire State (of Mind) Building și nu se rezuma numai la rezistența materialelor, la tehnicismul inerent lor, la scârțâitul draconic, pârâitor muzical al încheieturilor frigide, la despachetări și împachetări șurubelice. Ci el le unge din abundență cu o vaselină puturoasă nepotrivită contextual și textural căreia îndrăznește să îi pună eticheta de umor.


Deci roboței cu testosteron sau și mai rău cu sentimente își scobesc găvanele, se trag de ligamente, le sar scântei, vor să conducă lumea, s-o cotropească, s-o sclavagească and all that shit, amuzant însă laitmotivul ruperii aparente de la sânul de oțel al autobotului protector: it is your war now și bineînțeles nu e niciodată așa căci plotul e suficient de masochist astfel încât stirpea umană liliputană să nu poată fi în stare nici prin mijlocirea pentagonului, a casei albe sau a unor picioare lungi în skinny jeans să poată face față decepticonilor. Decepticonic pe de-antregul așa cum a fost și cel de-al doilea, numai că acum e și 3D, insuficient uzitat însă,  aglomerat stilistic pe câteva bucăți apogeu. La capitolul apogeuri și zenithuri înfrățite cu asceza se înscrie scena zgârie norului ciuruit de-un robot-vierme care parcă vrea cu tot dinadinsul să se ia la întrecere cu titanicul lui cameron, îi lipsește evident drama, dar în rest are tot ce-i trebuie pentru a câștiga premiul pentru cea mai ultra mega cool scenă (dacă există titulatura asta, totuși cred că ea ființează) la MTV movie awards.


Pot să îndur râgâieli cu pretenții de triluri comice, poti să trec cu vederea reclame bășcăloide la genți hidoase, pot să iau pauze ațipind :D, dar nu înțeleg ce mama naibii caută Malkovich în filmul ăsta pe post de șef psihotic, amator de giugiuleli cu stirpea robotică,


ce caută Dempsey pe post de marotă a Transfomer-Guliverzilor, ce caută Frances McDormand în rol de autoritate bățos-milităroasă, mă rog ea a ieșit parcă cel mai puțin șifonată din încleștarea asta. Debutul filmului nu-i deloc rău și are același iz de istoric alternativ ca X-men First Class sau Watchmen sau cum am întrezărit în trailerul la Captain America, dar aici parcă e ceva mai funny suprapunerea dintre fact și ficțiune. Se observă deci o tendință recentă a filmului cu supereroi (în unele cazuri supererori) sau supraeroisme de a uzita faptul istoric la modul alternativ, revoltător din punctul unora de vedere, inteligent-umoristic din punctul altora, semn că un cerc s-a creionat statornic pe trunchiul istoriei, că seva poate fi recondiționată, reîntrebuințată, profanată în scopuri mercantile, nu e blamabil, nu e lăudabil e doar...alternativ :D

14 comentarii:

  1. Eu nu m-as intreba ce cauta actorii de calibru intr-o opera a zomotului si furiei metalice.. au fost sedusi de un individ entuziast care a vrut sa lucreze cu ei, sa creasca un pic clasa distributiei si care avea un buget nolimit la dispozitie. Iar ca sa fim drepti Malkovich face cam ce-o facu si in RED si in Burn After Reading, joaca nebuneste.

    Apropo:
    "I said to Shia that I really wanted to bring the acting game on this, we’re gonna class act this thing, John Malkovich, Frances McDormand, I went after actors I really wanted to work with. Frances was on Fargo when she won the Oscar, what a performance. Rosie Huntington-Whiteley is a brand new discovery, I worked with her on a Victoria’s Secrets commercial several years ago, she just has this great spark. John Malkovich is really very funny. Ken Jeong is someone I saw from ‘The Hangover,’ I just thought that guy is brilliant, I’ve gotta work with that crazy man. Patrick Dempsey plays a great role in this movie, another guy I admire." M. Bay. Suna ca PR dar poate chiar asta e "public relations" cu fete cunoscute.

    RăspundețiȘtergere
  2. jeong indeed was the best :))
    numa eu laolalta cu sormea radeam la grumele lui tampite :D
    mai, eu inteleg care e treaba cu actorii si de ce sunt ei acolo, dar PR-ul asta e suparator, e aberant, nu ajuta cu nimic, iar ei sunt parti detasate, n-au nicio treaba cu partile componete ale...robotilor care pot exista acolo la gramada de fiare vechi si fara de ei, ca pe pustiul ADH-ic care se duce la cinema sa se "cica" adrenilizeze il doare in basca de Malcovich, l-a vazut, a zis crazy fuck si a trecut mai departe: hey where the fuck is that juicy blondie, take this dushbag out of here :D probabil asta e schema lui Bay

    RăspundețiȘtergere
  3. Malkovich e clar o miscare de PR. Din pacate prea des PR-ul il distribuie in filme sub nivelul lui. Revenind la Transformers eu l-am perceput, ca sa-l citez pe Richie un brainwash excelent, ceva te tine prins intr-o lume 3D timp de 150 de minunte. Efectele au fost extrem de reusite, dar evident exagerarile sunt ca la ele acasa (prea enervanta scean cu caldirea pe care aluneca gasaca salvatoare.
    Asta e stilul lui Bay,cu multe scenne spectaculoase, imposibile, halucinante si presarate pe ici colo cu umor penibil.

    RăspundețiȘtergere
  4. > a prins în pumnișorii săi avizi bolovănași de stereotipuri

    :)

    RăspundețiȘtergere
  5. mirajul imax m-a impins si pe mine sa vad filmul, desi stiam la ce sa ma astept. nu ma asteptam sa vad ceata coen-ilor si nici pe alan tudyk a.k.a dutch:)
    dupa parerea mea transformers asta nu prea merita recenzii, indiferent de unghiul din care-l privesti, cu sau fara ochelari!
    vreo doua filme are michael bay mai de doamne ajuta: the rock si primul transformers-dar asta nu inseamna ca duce lipsa de fonduri sau de proiecte!

    RăspundețiȘtergere
  6. @ marian mie nu mi-a spalat deloc creierul, l-a naclait sovada ca am si atipit de...multe ori :D
    @ k :D nu mi-am putut reprima pornirile diminutival -(sardonice)
    @ cata cu postarea asta sper sa inchei ciclul mercantil pentru o buna bucata de timp :D cred ca am sa vorbesc vreo doua saptamani despre filmele lui Kitano :))

    RăspundețiȘtergere
  7. apropos, cei de la SP au reusit, as usual, o caracterizare perfecta a lui michael bay:

    http://www.southparkstudios.com/clips/155700/those-arent-ideas-theyre-special-fx

    RăspundețiȘtergere
  8. hm i need a new flash si nu ma lasa a-l instala that's stupid :D

    RăspundețiȘtergere
  9. those are not ideas, they're special effects/ what's the difference :)) da, paradigmatic

    RăspundețiȘtergere
  10. ..say what u want about mel gibson, but the son of a bitch knows story structure ;)

    RăspundețiȘtergere
  11. Nici o poză cu roboţi :( ? Trecând la chestii mai importante, cum îţi place Oraşul şi stâlpul :D

    RăspundețiȘtergere
  12. Bogdan, asta a fost spilul :))
    roboti in penunbra, on the dark side :D
    pai, Orasul si stalpul imi pare foarte cinematografica, foarta vizuala, imi place si indrazneala subiectului...ma rog insuficient exploatata :D

    RăspundețiȘtergere