luni, 7 februarie 2011

Cloverfield

Scutur bocceaua rușinii encore, din ea cad câțiva psudo-păienjeni și o măgăoaie mumă pusă pe panextincție. Ce le mai place americanilor escatologicul. Toată cinematografia  apocalipticului de pe landul făgăduinței e probabil un fel de refulare a libidioului mega puterii în căutare de thanatos, o fi bolânzind de sindromul carului mare tremuricios din balamalele de fier beton în fața buturugii mici fagocitare. Cu cât pericolul posibil e mai aberant, mai fioros, mai exogen, mai gelatinos, mai absurd cu atât crește libidoul megaputerii. Marea majoritate a subiecților tolăniți pe canapea găsesc o posibilă soluție și o forțează întru pupăciune invers proporțională cu amenințarea. 

Aici însă (pseudo)soluția e cât se poate de focusată,  de nișată, de egoistă chiar, de un romantism ce frizează trubaduricul și complet neinteresată de extirparea rădăcinii răului, se cam țârcăie la tulpina fleurii malului, nu de alta, dar n-are cum și cu ce să mi-o smulgă din permafrostul inexpugnabil, scupăcios de freatisme la orice încercare de împlântare a stindardului înstelat victorios. Tânărul stoic rămas fără de frate, fără de viitor, pleacă în căutarea domniței sale prinsă sub dărâmături, însoțit fiind de paji viteji, sancho panzești. Învelișul ăstui firav schelet idilic comasează celular niscaiva elemente psiho-socio-individuale actuale tropăitoare în jurul proțapului din răspântia satului global:  anonimatul narativului, aviditatea de a fi prezent la locul faptei, voyerismul social, încăpățânarea martorului-martir de a captura totu pe camu lui dude did you just see that, wow, dude, shit, did you see that, hazul aburd de necazul iminent.  Oamenii care au lucrat la așa ceva au avut cojones și suficientă forță în pagaie încât să împingă curentu mokumentarist spre noi țărmuri și să-l transforme într-o briză...cool, pala s-a propagat dovadă stau district 9 sau mai noul și complet [probabil] vaxul skyline.  Poate exagerez, dar nu m-a mai zguduit ceva atât de tare de la Antichrist încoa, nah, fiecare cu instrumente diferite, cloverfield m-a năucit cu subiectivismu său martiresc, antichristul cu individualismu său parcimonios. 
Ca-n orice vremuri de restriște apocaliptice sufletu comercial ia ultimul autobuz înspre astral, e ultimu care stinge neonu:

13 comentarii:

  1. E cumva filmul regizat de J.J Abrams?
    Daca e ala l-am vazut acum cativa ani. Interesanta ideea si punerea in scena. Trebuie sa-l revad.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. o fi el un film cu buget mic darrrr brand-urile astea l.au adu la GLORIE! :)) sponsorizandu.l :D


    p.s : gresisem o litera si deaia l.am sters pe primul :)))

    RăspundețiȘtergere
  4. ADUS* mama .. mi.e foame de litere :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Adina, offtopic, am nevoie de putin ajutor. Citeam ceva care mi-a adus aminte de un film. Era un thriller despre venirea mantuitorului (ihim) si de planurile satanei sa omoare copilul. :D Faza e ca, daca tin eu minte bine, era vorba de o fata. o_O. Nu mai stiu. Acum nu pot scapa de gand: ce film e, cu cine...? Era de prin 2000, cred... e mai vechi. E ceva gen Demonii printre noi, Omen- doar ca pe invers-, Constantine, dar nici unul din astea.

    RăspundețiȘtergere
  6. Daca tot zici de District 9, Cloverfield si Skyline, trebuie sa vezi si bojuteria coroanei: Monsters. Am adorat Cloverfield (na, baietilor le plac exploziile!), dar Monsters... ala e film-film. Inclusiv pentru fete - mai mult nu pot devoala.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ gexy pey nah, la inceput n-avusera bani, era un proiectel acolo, dupa care venira brandurile gramada si banii :D

    @ irina hm, in vine in minte unu, dar nu-mi amintesc titlul, copilul asta cu stea in frunte era mic-bebel si maicasa (o actrita cunoscuta pare-mi-se) incerca sa-l ocrotesca de toate cele ? fac research anyway si te anunt cum gasesc ceva

    @ veone da, am auzit si de monsters, o sa ma uit, dar si mie mi-a placut cloverfield maxim, desi poate ca nu se simte :))

    RăspundețiȘtergere
  8. @ irina ma duce cu gandul la porcariutza asta mai vechiutza cu demi moore http://www.imdb.com/title/tt0096073/ :P

    RăspundețiȘtergere
  9. @ veone vazut si monsters, da, bun film, poate cel mai romantic sf de la ET incoace :D

    RăspundețiȘtergere
  10. @ Irina : End of Days ? ...
    @ Adina : s-a incerct clonarea filmului asta dar nimeni nu a reusit, so far ... excelent ...

    RăspundețiȘtergere
  11. da, mai greu sa clonezi asa ceva, au avut bafta ca fusera primii care sa se gandeasca la o asemenea abordare, nici monsters filmu film cum zice veone nu-i rau :D

    RăspundețiȘtergere
  12. Cat de mult a putut sa-mi placa filmul asta! De cand am descoperit genul found footage, tot fac comparatii cu multele venite dupa si cum remarca cineva mai sus, nu a cam reusit… Exat ce ai mentionat si tu, castiga prin subiectivism. Mi s-a parut totul atat de real…

    RăspundețiȘtergere