joi, 28 octombrie 2010

Veronika decides to die

Coehlo americanizat, mcdonaldizat, dublu mcdonaldizat luand în considerare adaosul comercial generos ataşat spuzei spiritual-literare, poate cea mai închegată cărticică a acestui profet de buzunar, căruia tre' să îi recunoaştem totusi meritul de a fi pus cărţi în mânile celor mai colţuroşi războinici, are parte de ecranizare, una nu dintre cele mai fericite, dar care nu intră grăbită pe poarta larg deschisă a pantheonului furiilor şi dezastrelor naturale. Mă întreb ce s-o alege oare din alchimistul, o pulbere cenuşie pe fund de alambic sau cine ştie, vreo piatră filosofală. Dintru început veronica asta suicidală aruncă raze către dubla veronică a  lui Kieslowski, privesc pe aceaşi ferestruică, văd aceeaşi babă gârbovită, ce-i drept una e mai astrală decât cealaltă...şi le-ar mai lega una bucată claviatură.

Alegerea ţepuşarei precursoare de săgi autohtone, sarah michelle gellar, m-a făcut să ridic din sprânceane, n-a fost chiar aşa de rea numa că-i găsesc deranjată sinuzita şi scrâşnirea dinţilor printre care s-a strecurat un chim de replici clişeic spiritual revelatoare, în purul stil al scriiturii până la urmă. Poate că mult mai potrivită ar fi fost amy adams sau mai coapta naomi watts. Veronica dă la un moment dat în pârgul unui discurs de revoluţionar în straine de călugăriţă, de un hibridism patetic, care ar fi trebuit să ia aminte la monologul lui norton, par example, din ce-a de-a 25-a oră. Parabola social-obsesivă a fântânii nebunelii atât de dragă lui Coehlo e făcută praf şi pulbere, fiind atribuită aceluaişi registru fatalist, sec, până şi scena aia mai wtf are iz de pornache the girl next door style, dar all in all încercarea de a întinde optimism pe pâine nu-i rea, atât cartea cât şi filmul puteau fi cu mult mai introspective...ar mai fi acest Johathan Tucker care prin laconismul său, prin chipul psycho bale a umplut nişte scăpări.

21 de comentarii:

  1. am citit cartea si mi-a placut mult. Filmul nu l-am vazut dar e pus in lista

    RăspundețiȘtergere
  2. :) prin liceu am citit ceva coehlo, recunosc, adevarul e ca mergeau de minune cartile lui cu sandwich-ul din pauza sau cu vreo ora lejera sau plictisitoare, iar veronika e poate cea mai buna buna gustarica a lui;))

    RăspundețiȘtergere
  3. Eh daca tot se hotarara cineva sa faca niscaiva bani in plus de pe urma cartii cred ca ar fi prins mai bine 11 Minute ... zic si io.
    Parca si vad drumul descoperiri de sine al unei prostituate in timp ce inatalneste marea dragoste interpretand partituri de marea initere de fapt. Ar putea sa o distribuie Jessica Alba sau Jennifer Conelly. Nu de alta dar tanti Pretty Woman e prea soft pentru rolul asta. Si nici varsta nu s-ar mai potrivi.
    Ar trebui sa schimbe locatia totusi. Elvetia se potriveste se pare doar pentru filme de actiune (Bourne *hint hint*)

    RăspundețiȘtergere
  4. oui, tu as raison, 11 minute ar aduce bani gramada, iar jennifer conelly e o idee super faina, bestiala chiar :D eu ma gandeam la ceva mai redundanto-languros gen...salma hayek ar fi poate misto si abordare japoneza ;))

    RăspundețiȘtergere
  5. Conelly si Rachel Weisz sunt tipele mele din toate cinematografia actuala - sa aiba leagtura ca sunt ambele brunete... hmmm ... cu siguranta da pentru mine (ci siguranta exagerez cand spun din TOATA, dar hey :D).

    I had a crush on Salma o perioada (domne a confirmat prin Frida ca poate mai mult decat un rolulet de fufa simpatica ca in Desperado. Paradoxal Desperado a fost flimul prin care am simpatizat-o). E sud-americanca si ar face bine legatura cu personajul cartii.

    RăspundețiȘtergere
  6. americanilor le sta bine cand adaptaze romane de-ale lor. cand vine vorba de import o cam dau in bara sau cartea ajunge pe mana unei case de productii obscure care nu prea are ce sa faca cu ea.
    Revenind la Coelho experienta mea se rezuma la Alchimistul (in vacanta dintere liceu si faculta). Am sa dau o sansa filmului datorita lui Sarah M Geller pe care o admiram in primii ani ai serialului Buffy :).

    RăspundețiȘtergere
  7. deci si tie ti s-a parut oarecum ... stranie prezenta lui Gellar. Sunt absolut de acord ca Watts ar fi poleit filmul asta ...

    RăspundețiȘtergere
  8. @subsoare da, weisz e si ea f buna, cica a fost votata la un moment dat in topul preferintelor...lesbienelor ;))
    @marian dap, ai perfecta dreptate, americanii trantesc conceptu' la pamant, il telurizeaza si iese un talmes balmes ieftin (de cele mai multe ori)...nush mie nu mi-a placut gellar niciodata, dar e o bifa faptul ca a incercat si altceva
    @klausen watts ar fi transmis, te-ar fi facut sa simti acolo o treaba, ca viata merita intr-adevar traita

    RăspundețiȘtergere
  9. Hait! Lesbienele fac concurenta, acum chiar nu mai am nicio sansa sa o scot la o cina :))

    RăspundețiȘtergere
  10. ai tupeu nu gluma sa o inviti pe hypatia la cina :))

    RăspundețiȘtergere
  11. > Coehlo americanizat

    asta suna gen the worst of both worlds, nici nu vreau sa'mi imaginez, lol.

    RăspundețiȘtergere
  12. @murdoc da, este intr-adevar...daca avea norocul unei regii mai vizionare, de sorginte europeana sa zic, atunci poate ca ar fi iesit cu mult peste asa zisa carte :D

    RăspundețiȘtergere
  13. aham, regizat de lars von trier, gen :)

    RăspundețiȘtergere
  14. da, foarte buna ideea, ar fi sunat clopote la final ;)) sau ca sa mai trec o data oceanul, inarritu, dar probabil ca atunci nu ar mai fi fost doar povestea veronikai :D

    RăspundețiȘtergere
  15. era un adevarat comp[l]ot global daca regiza inarritu. in mod surprinzator, am fi inteles ca hotararea veronicai e legata, prin mii de fire necunoscute, de actiuni si decizii ale unor oameni din japonia, moldova si patagonia. si desigur usa [unde e produs filmul].

    RăspundețiȘtergere
  16. :))) da, un butterfly efect de lungime ecuatoriala

    RăspundețiȘtergere
  17. aham, un fluture calare pe'o Magnolia :)

    RăspundețiȘtergere
  18. calare pe-o broasca...pe o tipsie si pamantul era plat, ecuatorul un diametru si veronika o placida :)

    RăspundețiȘtergere
  19. http://en.wikipedia.org/wiki/Magnolia_(film)

    a fost o moda, cu filme'n genu asta.. pana si Anderson [care altfel e'un regizor super] se infectase nitel :)

    RăspundețiȘtergere
  20. da, broastele alea torentiale...o mica molima ;))

    RăspundețiȘtergere
  21. Salut ,daca esti deacord cu un schimb de link ,te rog adauga pe site-ul tau ,linkul http://www.jocuri-barbie.in cu titlul Jocuri barbie ,apoi astept datele site-ului tau ,ca sa te adaug pe jocuri-joculete.org pr 3.
    Iti multumesc !

    RăspundețiȘtergere