duminică, 3 iulie 2011

Sucker Punch

Grafica suprasaturată coloristic, avidă după chip, pe care îl gross-planează, îl prim-planează cu jind (gest testoteronic-motivat, motivant, motivator),


un tip de epic hibrid, ruda repudiată a basmului pe fondul unui sadism genetic prea puțin didactic, nespecific speciei literare, toate m-au dus cu gândul la Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events. Culmea e că aceeași Emily Browning joacă în amblele vitrego-basme, de pe aceelași piedestal al unfortunatei, aici ceva mai pornoropsită  gătită cu un outfit de Digital Sailor Moon,

 Emily în Lemony


Sucker Punch devenind (în accepțiunea mea bineînțeles :D)  un Lemony Snicket next level-adolescența. Mă opresc oleacă asupra acestui epic hibrid, e poate prea aglomerat, iar eu poate prea agorafobă scenaristic: începutul e o mostră cizelată de cinematică persuasiv-seductivă și așa fonic-kinetic seductivă cum e îți oferă piste false, e ușor detașată de corpul mamă, e o elitră flușturatică, e un fel de trailer-videoclip pentru ce va să vină (apropo, foarte fain mixată muzichia); tratamentul post introductiv, adică restul, e dilematic ca scop, nu e nici ironic, poate doar secvențial și reținut, nici fantasy nu e pe de-antregul, intervine acea istorie alternativă regăsibilă în Watchmen sau 300, dar o istorie personală de acestă dată, filtrată suav, hi tech prin sita unui misoginism la fel de alternativ. Da, un misoginism alternativ blindat de o armură idolatră, fanstamagorică aka visul erotic al oricărui gamer.


Interesant totuși jocul de-a alternanța mijlocit de cimilitura dansului ca punte de trecere dintr-un real deja alternativ într-unul cu o treaptă și mai aproape de superlativul...alternativ și toate rotite on and on într-un bol de...punci, de sucking punci. Întrepătrunderea lor nu pare o treabă facilă și de aceea Zack Snyder e un băiet dăștept numa că e cam zeflemitor, enervant și de prisos ambițul lui de a cizela până la exfoliere imaginea, de a bibili spasmodic fiece mișcare de combat astfel încât totul să se pupe întru extazul său și altor câteva mii de gameri (probabil), de a pune slo mo din abundență acolo unde condimentarea a trecut demult buza ceaunului, la care se adaugă și pretenția unei seriozități narative, căci de ironie nu o pot bănui, e prea tragico...moralistă:


Who honors those we love for the very life we live? Who sends monsters to kill us. And at the same time, things that will never die. Who teaches us whats real, and how to laugh at lies. Who decides why we live, and what we'll die to defend. Who trains us, and who holds the key to set us free. It's you. You have all the weapons you need. Now fight!

Curent recurent
Sucker Punch  

7 comentarii:

  1. Filmul a inceput interesant, dupa prima scena eram "this is going to be so awesome". Apoi a venit scena cu samuraii si eram "wow, super tare", a urmat a doua fantezie unde eram "meh". La a treia "yawn", iar la a 4a mai ca eram "zzZZzz". M-au enervat si plictisit pretentiile filozofice ale filmului, niste vorbe de duh de mana a treia. La fel ca si rolurile fetelor... de fapt, uite, tipul asta rezuma perfect impresia mea despre film:

    http://www.youtube.com/watch?v=neHfqWBDY2w

    Parca mi-a citit gandurile, imediat ce am terminat de vazut filmul am zis ca Snyder s-a gandit la niste chestii super spectaculoase fara legutara intre ele si a incercat sa faca un film asa incat sa le bage pe toate.

    Am inceput si Watchmen acum vreo cateva zile, dar l-am lasat dupa o ora tot din cauza pretentiilor filozofice. Pur si simplu penibil si insuportabil... dar poate o sa-l termin... candva.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cand am vazut filmul aveam impresia ca ma joc pe calculator, ca urmaresc un trailer in timp ce tv-ul e setat pe MTV. Cum zicea si Liviu, a inceput bine, cu eternul spital de psihiatrie - institutie menita sa se afunde in tragedii - si cu samuraii, dar apoi a devenit penibil.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ liviu :)) da, baiatu' ala Jeremy a zis some cul shit, mai bine decat am vrut eu sa zic, Zack n-a prea avut rabdare, l-au cotropit ideile si n-a stiut ce sa faca cu cateva idei bune pe rand asa ca a facut un...punci dubios, ilogic, watchmen e cu chiar cu mult mai inteligent, alternativul are si el un sens si la fel, debuteaza super(ba) :D cred ca e devine festis asta cu debutul :D
    @ marian da, un fel de hot shutter island pt gameri :D
    @ marian

    RăspundețiȘtergere
  4. My 2 cents.
    http://pisici-si-zombie.blogspot.com/2011/06/dubla-3-ccclxii-sucker-punch.html

    RăspundețiȘtergere
  5. da, da vazui :D concis, la obiect :P
    vezi si filmuletul pus de liviu, e parca si mai la...subiect :D

    RăspundețiȘtergere