vineri, 29 iulie 2011

Filme de neînțeles

Ne-am adunatără la șezătoare cu scop refulator. Dăm din casă și vă spunem ce filme nu am reușit să înțelegem nici în ruptul capului.

Adina

Inland Empire  


E deja tautologic să spun că Lynch-ul ultimilor ani stă ca un demiurg oriental într-o bulă de unde privește zeflemitor la omenirea mișunătoare pe sub fundu-i prețios...din gloată ridic timidă o mânuță: domnu Lynch înțeleg că mătăluță ești dăștept nevoie mare și că te afundași în stratosfera visării mai ceva ca Mister Cobb, da' aruncă-mi domne și mie o sforicică înnodată cu-o ațică de sens, dă-mi și mie o bucățică de cod să-ți descifrez și eu Inlandu. Domn Lynch se scotecește în buzunarele largi și îmi întinde ceva. Hai maestre, iar îți bați joc de mine, ce să fac cu iepurii ăștia? 


Poate că nu alergătura după cheia descifrării e soluția ci o deconectare, o permisivitate, o transcedere până ce logica nu că dispare, dar devine alta. Catatonică redare, traumatic rezultat
.




Pentru aceasta sesiune am cautat putin in sertarul cu filme si unul singur mi-a sarit in ochi ca fiind pe cat de bun pe atat de enervant. SAW. Ok, nu toate au fost bune. Din cele 7 poate ca vreo 3 sau 4 au fost tari, restul… umplutura. Cineva a avut o placere sadica de a se juca cu mintile noastre, ale celor care l-am urmarit. De ce era nevoie de atatea parti pentru a ajunge la finalul (genial) care a fost? Mai multe filme, mai mult bani. Am inteles asta. Dar totusi…

Culmea ar fi sa mai apara unul!



 
Ștefan


" ... Universal acclaim ... nota uriasa pe IMDB ... Rotten Tomatoes in genunchi ... Cativa dintre bloggerii cinefili extaziati ...
Nimic nu parea a sta in fata celui care se anunta a fi unul dintre cele mai bune filme ale anului si care, in ciuda unui advertising mai degraba modest, reusea sa se aleaga cu o nominalizare la Oscar, intrand in cursa pentru o categorie pretentioasa si avand parte de o concurenta stelara, sfarsind prin a pierde in fata prestatiei magnifice a unei Natalie Portman aflata intr-un moment de gratie ...
M-am ales cu o poveste terna si absolut comuna, a unei iubiri care se vestejeste, salvata de jocul impecabil al actorilor si de realismul extrem in care este cufundata istoria acestora ... De fapt n-am inteles nimic.
Dar stau si ma intreb : Intelege cineva ceva din viata asta ? ... Asa ca, probabil, "Blue Valentine" chiar a fost un film bun ... "

Film Sinopsis


Adina ne provoacă din nou la o sesiune cinefilă. De data aceasta trebuie să vorbim despre un film de neînţeles, despre un film la care am rămas mască nu datorită calităţii ci datorită faptului că n-am priceput scopul, ideea şi esenţa acestuia. V-aş fi scris ceva despre Mulholland Dr., dar pe Lynch vrei nu vrei tot îl mai înţelegi, v-aş fi scris despre Fântâna lui Aronofsky, dar şi printre zecile de tone de filozofie tot pricepi esenţa. În aceste condiţii vă scriu de Slipstream, sau despre singurul film fără logică. Povestea unui scenarist pe moarte ce pendulează între două realităţi e o tortură greu de digerat chiar dacă te pricepi la filozofie. Regizat de Anthony Hopkins, Slipstream e pentru mine un haos de neînţeles, iar dacă aceasta este versiunea marelui actor asupra lumii, da-ţi voie să mă îndoiesc de fericirea unui titan.


Cătălin-Stalker


do you like my poetry?
marturisesc ca am vazut destul de multe filme ale caror intelesuri nu le-am prins; pentru scrierea asta am ales sa ma opresc asupra dead man-ului lui jarmusch din 1995, nu ca sa critic, ci dimpotriva! a incerca sa dai un inteles filmului inseamna sa-ti ocupi mintea cu prostii si sa nu te bucuri de o experienta cinefilmica adevarata! asa am facut eu: pe masura ce vizionam, incercam sa disting itele, cand mi-am dat seama ca pierdeam ce era mai important, adica filmul in sine care se scurgea pe langa mine! sa nu depasesc alea 100 de cuvinte: mi se pare fascinant ca gabriel byrne, a carui aparitie pe ecran nu depaseste 1 minut, reuseste sa nu treaca neobservat, astfel incat dupa ani si ani, la intrebarea: -"in ce filme a jucat gabriel byrne? raspunsul sa vina prompt:- "in dead man, etc".

Diana


M-am gandit ceva daca sa scriu la tema propusa de data aceasta de Adina despre Imaginarium of Doctor Parnasus al lui Terry Gilliam (overrated kitch if you ask me) sau despre ceva de Lynch. Raspunsul e insa destul de clar: Lynch e indubitabil maestrul lasatului cu gura cascata, cu parul zbarlit, cu o expresie de what the fuck is going on. Pe mine cel putin Mulholland Drive m-a încercat greu cu ale sale lesbiene, vorbe alandala și indicii de nedescifrat. Cred că până la urmă, în ciuda tuturor scenariilor și speculaților despre înțelesul filmului, răspunsul e unul singur: nu are niciun sens. Silenzio deci!


Josephine


Au fost multe filme, de-a lungul vremii, pe care am crezut că nu le-am înţeles. La a doua vizionare însă sau la o sedimentare corespunzătoare peste noapte, cu revelaţiile de rigoare, am reuşit să le dau de capăt. A fost unul (THE ONE adicătelea) care însă m-a chinuit, m-a sucit şi eu l-am răsucit, ne-am certat în revizionări şi NIMIC frate! Această ciudăţenie a cinematografiei (pentru mine) este Mulholland Dr. al lui Mr. Lynch, care în afară de o incitantă scenă de sex dublu-feminin nu mi-a transmis nimic deosebit. După a 3-a vizonare am încetat să mai caut substraturi...



Khronos

The Boys from Brazil


Film autist, dar totuși simpatic. Maestrul Olivier în rol de evreu cu accent de Strangelove tre' să-l oprească pe Gregory Peck în rolul lui Mengele din misiunea lui de a-l clona pe Führer și a da startul celui de-al patrulea Reich. Cam de tot râsul și toată jena, but nevertheless digerabil.
Filmul e plin de nume sonore, cu potențial, însă rezultatul final suge. Scenariul e de vină în primul rând, dar nici regia nu se lasă mai prejos. De văzut în vreme de mare sictir, poate cu începutul unui nou val canicular




 Simplu și Genial


As fi mentionat Death Proof (poate cel mai slab Tarantino) sau Irreversible (pe care nu l-am inteles si nici apreciat, cu exceptia Monicai) sau chiar Tropic Thunder (bleah...). Insa aleg un alt film pe care toata lumea l-a laudat si cu care eu nu m-am impacat deloc: Little Miss Sunshine. Nu a fost nici comedie, nici drama, nici nimic, decat o adunatura de oameni fara scop in viata si fara niciun dorinta de a schimba aceasta. Nici macar Abigail Breslin nu poate schimba parerea mea, chiar daca nu sunteti de acord cu ea.


Piratul cinefil


Cum am auzit de un  film de neinteles care si-a facut de cap si altceva nu a vrut cum  mi-a si sarit gandu la Mulholland Drive, dar acel tip  de “mister” nu mi-a placut,mai mult m-a scos din sarite…astfel o sa iau pe “altcineva” la puricat…mergem pe ceva de genu:”de ce Steven Seagal  mai e distribuit in  filme ?? ca sa ma scoata din sarite ??J))”glumesc dar totusi de ce??



Si acum  la modul serios :Primer, un film  greu de inteles si in acelasi timp o ciudatenie in adevaratu sens al cuvantului,te arunca uneori intr-o confuzie totala, din moment in moment iti vine sa-i dai pace,te zbati ca pestele pe uscat asteptand finalu.Ca idée e cat se poate de original dar  lasa de dorit la capitolu regie si interpretari,un SF “low buget” bun in momentele cand vrei la modu serios “sa te scarpin in crestet”…



pentru cei care acum 10 ani aveau in jur de 20 de ani, trilogia Matrix a insemnat probabil mult mai mult decat ar fi meritat. daca primul Matrix a fost o masinarie infernala superb conceputa, o explozie de efecte speciale revolutionare, filozofie la moda, cyberpunk goth si anarhism radical ["what do you see? businessmen, teachers, lawyers, carpenters. these people are still a part of that system, and that makes them our enemy"] – urmatoarele doua parti au esuat in grandilocventa si clisee new age. din acest motiv am si renuntat sa decriptez toate enigmele cu care fratii Wachowski, confundand un film cu o revista de integrame, si-au condimentat trilogia pana la sfarsit.

monologul final nihilist al lui Smith ramane, oricum, singurul moment artistic din Matrix Revolutions. 


23 de comentarii:

  1. Desi nu prea intru in asemenea articole omnibuz imi place sa le citesc, ca sa vad ce cauta altii in filmele pe care le urmaresc. E, revelator, ca sa nu zic mai mult.
    Din cele amintite mai sus singurul care mi-a opus un zid impenetrabil a fost Inland empire.. Ma mir ca lumea considera Mulholand Drive inaccesibil... e cel mai comercial film al lui Lynch. Inland empire insa e o pedeapsa divina. Dupa ce am citit cartea omului despre "cum sa prinzi pestele cel mare" - in speta Ideea - am realizat ca Lynch nu pleaca niciodata la drum cunoscand destinatia.. el calatoreste prin mintea lui agatandu-se de idei fugare si uneori se mai rataceste... prin imperiu.

    Apoi, nu toate filmele se vor si se cer a fi explicate..

    RăspundețiȘtergere
  2. e ceva de Lynch pe aici. Nu am fost tentat niciodata de Inland empire si nici nu cred ca o sa fiu, mai ales ca iepurii aia nu-mi fac deloc cu ochiu :)
    Referitor la Mullholnad tind sa-i dau dreptate lui Richie cand zice ca e cel mai comercial film al lui Lynch.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Richie eu am vazut Inland inainte de Mulholand si dupa ce i-am citit cartea...asa ca Mulholand mi s-a parut cu mult mai...transparent. Ce ma uimeste e claritatea cu care isi expune ideile pe hartie si obscuritatea cu care le prezinta filmic. Intr-adevar nu toate filmele se vor a fi explicate, dar filmul asta clar nu se adreseaza unui public, e o idee volatila si paradoxal e destul de cunoscut, bine asta vine la pachet cu notorietatea lui Lynch I guess
    @ marian mie, cel mai "comercial" film al lui, prin asta intelegand usurinta cu care poate fi inteles, liniriatatea, logica povestii, brainwashu catartisului mi se pare The Elephant man :D

    RăspundețiȘtergere
  4. well, problema unui film care nu se vrea explicat e ca poate fi acuzat de impostura, adica de utilizarea unor concepte si idei misterioase, stralucitoare, inutile - pt a masca lipsa unui plot, a unui conflict autentic.

    sunt de acord ca orice film bun poate sa pastreze un rest care sa scape interpretarii [mai bine zis, care sa se preteze la interpretari multiple] dar acesta ar trebui sa fie, cum sa zic, numai frisca de pe un tort consistent/coerent.

    btw, nici eu nu cred ca mulholland dr. intra in categoria indescifrabila. spre deosebire de inland empire.

    RăspundețiȘtergere
  5. :)
    cand iesi din inland esti murdar de frisca pan la coate
    nici nu cred ca s-a vrut, in cazul inlandului, sa se puna o spuza de neintelegere peste un fir narativ subtire, Lynch a vrut sa instituie ,cred, alta logica, alt mod de a privi filme..I.E ar trebui sa vina cu manual de utilizare :D

    RăspundețiȘtergere
  6. ma rog. mai exista un film de lynch - dune - care chiar venise, la vremea respectiva, cu manual de utilizare, si e considerat un esec.

    dar apropos de lynch, ma intreb daca nu cumva ii supraestimam intelectul. in fond tipul e pe jumatate un freak care sustine activ http://en.wikipedia.org/wiki/Transcendental_Meditation

    RăspundețiȘtergere
  7. :))
    da, asa am auzit ca ar fi un esec, nu stiam de manual, funny
    da probabil ca punem semn de congruenta intre intelect si spiritualitate, da se poate

    RăspundețiȘtergere
  8. hei, da' eu n-am primit provocarea asta :/

    Mulholland Drive nu e chiar aşa dubios precum e la o primă vizionare. Îl vezi odată, mai citeşti una două pe net ca să ţi se confirme bănuiala, îl mai revezi, şi capătă sens. În schimb ăla de l-a pus Adina cu iepurii, nici nu ştiu dacă aş găsi răbdarea necesară să mă uit la tot. M-am uitat la secvenţe şi e fucked up rău. Probabil e menit să dea stări paranoice, fumătorilor de canabis :>

    RăspundețiȘtergere
  9. shit Radu sorry, ideea e ca nici eu n-am prea avut timp si am dat ca omu lazy copy paste niste contacte care au raspuns data trecuta nush ceva de genu...of sorry, dar poti raspunde aici :D
    :)) deci eu am oprit Inlandu de cel putin 5 ori

    RăspundețiȘtergere
  10. de Eraserhead n-a zis nimeni? belea film :D
    ..şi da, Stalker m-a lăsat şi pe mine cam nedumerit.

    RăspundețiȘtergere
  11. :)) uite ca Eraserhead inca n-am vazut...cred ca l-am descarcat odata si n-avea sonor sau asa e filmul ma rog :))))

    RăspundețiȘtergere
  12. toate ca toate, da' mi-e peste putinta sa inteleg ce ar putea sa caute in discutie seria "saw", care orc isi contine propria parodie (involuntara), nu ai nimic de discutat/analizat etc.

    da' iata ce mai povesteste tipa asta andres:

    "Un film dragut, de week-end sau de vazut cu fetele este Something Borrowed – eu i-as fi zis nu Iubit de imprumut, ci Iubitul prietenei mele. Este genul de film pe care il vezi pentru a te relaxa, pentru a-ti face gandurile sa se opreasca din alergat. Si daca ai mai citit si cartea, atunci cu siguranta trebuie sa il vezi. [...] Imi plac chick-lit-urile si inca foarte mult. Insa parca nu ma mai intriga."

    :)))))))))))))))))))))) hai c-aproape ma intriga tipa asta, da nu chiar :/

    ma-ntreb ce-ar zice "andres" despre eraserhead. :(

    altfel, numa de bine! :)

    RăspundețiȘtergere
  13. vad ca totul aici se invarte in jurul lui lynch...regretabil as spune;
    mai sunt si altii, cum ar fi david cronenberg, care pana la a history of violence ori eastern promises, a regizat filme precum existenz, videodrome- filme la fel de "neinteles"...
    sa nu-l uit nici pe peter jackson cu braindead(dead alive) care desi este o comedie, este greu de digerat-asta daca nu ai un stomac pe masura "ororilor" care se petrec acolo.

    RăspundețiȘtergere
  14. Voroncas draga, de ce oare te intrig/dar nu chiar? Ca vad filme de de genul Saw cu aceeasi placere cu care le urmaresc pe cele siropoase? Imi place sa combin sarea cu zaharul intr-un fel ciudat. Faptul ca ai extras din ce am scris in postul cu Something Borrowed ce ti-a convenit, nu prea te ajuta sa fii mai rasarit. (Apropos, ce legatura are S.B. cu discutia asta?!)

    Si am specificat clar "nedumerirea" mea in legatura cu Saw. Mi-a placut ideea, insa mi-a dat dureri de cap in anumite privinte. Toate alegerile facute aici sunt subiective, asa ca nu vad de ce nu ar fi si "neintelesul" meu printre celalalte...

    Si "Voroncas", nu am vazut Eraserhead, asa ca te poti intreba in continuare - da nu chiar - ce as zice ;)

    PS. Dormi in pace!

    RăspundețiȘtergere
  15. pace voua :)))

    catalin pare-mi-se ca nu pot lasa commuri la tine p blog, da-mi voie sa-ti zic ca ai facut o alegere f buna cu Dead Man, superba abordarea lui jarmusch, iti da hinturi, insa te tine in tartarul ala palpabil, in post-viata aia absurda, parca se erijeaza in profet: copii, stati linistiti si dincolo e absurd si dincolo e morala :D

    RăspundețiȘtergere
  16. da, pentru comentarii am lasat o adresa de mail; e mai multa birocratie, dar asta e...
    sa-ti spun sincer, am profitat de sesiunea asta si am zis sa vorbesc putin despre dead man(un film care mie mi-a placut mult)-nu ca nu s-ar fi incadrat in tema discutiei:)
    numai bine

    RăspundețiȘtergere
  17. Jodorowsky anyone? :P

    http://www.youtube.com/watch?v=HHiA3w6Y3KA

    Cat despre IE vs MD, IE e incomparabil mai dificil decat MD. Am stat 3 ore cu capul in ecran si n-am inteles mai nimic, doar observam ca unele replici se mai repetau si alte chestii de genul asta. Neaparat trebuie inca o vizionare.

    RăspundețiȘtergere
  18. uite ce am inteles eu din H.M acum ceva vreme http://cinefillebookeeper.blogspot.com/2010/04/holy-mountain-you-are-excrement-you-can.html
    da pe asta l-as revedea, plus ca e disponbila si o traducere cu simbolurile explicate and so on...dar la IE nu m-as mai uita neam, nici nu vreau sa-l inteleg pt ca probabil nici nu se vrea a fi inteles :D

    RăspundețiȘtergere
  19. N-ar trebui sa ma bag in vorba, caci sunt probabil ultimul om care sa se priceapa la filme. Cu toate astea, suprinzator faptul ca nimeni n-a mentionat Inception, una din cele mai mari escrocherii 'intortocheate' si cu pretentii pe care le cunosc. Dar a avut macar efecte speciale frumoase. E drept, si un buget ametitor.

    RăspundețiȘtergere
  20. pai una e sa faci o escrocherie asa cum zici, sa livrezi un ambalaj frumos independent de continutul sau cum e Inception si alta e sa faci un film prea putin digerabil pana si vizual, d'apai conceptual sau mai stiu eu din ce alte considerente...Ce-i drept e de neiteles nota aia gigant de pe imdb acordata lui Inception :P

    RăspundețiȘtergere
  21. Poate ca ma bag si eu in seama... dar Inception mi s-a parut genial! S-a jucat atat de bine cu imaginatia noastra si cu neuronii ca mai aveam putin si ma apucam sa fac o schema pentru a nu pierde sirul :D

    RăspundețiȘtergere
  22. ma abtin :))) e un film bun, nimic de zis, dar e mega-ultra-extra-giga-uber-super-truper-supraapreciat :D nush parerea mea
    apropo http://www.youtube.com/watch?v=c7tOAGY59uQ&ob=av2e

    RăspundețiȘtergere