miercuri, 8 februarie 2012

Sleeping Beauty (2011)- erotism criogenic

Debutul regizoral al Juliei Leigh pornește oarecum timid de la mini romanul lui Yasunari Kawabata (Frumoasele adormite) și la fel de feciorelnic trece cu pași repezi și desculți prin conacul orgiastic patronat de maître Stanley Kubrick (aka Eyes wide shut), murdărindu-se vag pe tălpi de oareșce tutunuri, prafuri, mirodenii (și eventuali lubrifianți...existențiali). Prinzând și prizând elemente fetid-imprecis-mistic-obscure din aste două stratosfere diametral și cultural opuse (ele, sursele de inspirație și expirație, fiind eventual mai multe, însă numindu-le ar (re)ieși un mozaic oximoronic de original, aș aminti totuși de Venus), Sleeping Beauty se dovedește a fi de un hibridism insultător percepției și simțirii, tocmai de aceea poate fi catalogat drept o răcitură vizuală.


Succesiunea (statică) de planuri întregi și generale, apoi intruziunea unui plan-monolog-secvență și pe alocuri automatismul scenariului (imitând regimul de viață al frumuseții-Lucy, interpretată onest și priceput de Emily Browning) toate conchid acest (așa-zis) bulgăre rece care se augmentează, se rostogolește pe panta oarecum neînțeleasă a filmului, pierzându-se mai apoi într-o boemă și aparent simplistă auto-fagie.


Judecat deci la rece filmul rămâne o strofă suspendată, absurdă, incompletă, vitregă genurilor consacrate, deci într-o oarecare măsură avangardistă. Însă este dificil de delimitat granița dintre suspendarea-posibil-abstract-avangardistă a filmului și stagnarea lui într-o neputință a explorării (vizuale, narative, conflictuale). Neputință care fie ține de niște încadraturi morale, fie de încăpățănarea artistului/autorului întru voalare și abscons, mă refer aici la posibilitățile pur scenaristice, o frumoasă adormită în brațele unor bătrânei și posibilitățile ce ar putea decurge de aici: filmul le abordează destul de clarobscur și teatral.


La fel de clarobscură (și distantă) este relația frumoasei adormite cu restul personajelor, cu familia, cu un prieten pseudo-autist, cu colegii de facultate, cu matroana șefă (pe care mi-ar fi plăcut să o văd jucată de Charlotte Rampling), momentele de trezie dintre aceste legături ale frumoasei cu lumea poartă tot pecetea unei somnolețe, lucru ce se observă chiar din logica montajului. Dincolo de farmecul obscur al strofei poetului necunoscut și al unui erotism criogenic, descotorosit de hedonism, Sleeping beauty e probabil o metaforă a escapismului, ba nu, un anacolut. Eventuala legătură cu basmul e cel mult o potrivire de nume sau dacă e să ne uităm la preocupările frumoasei, vreo 3 joburi și o conștiință sarcastic-post-feministă, a sucker-punch girl (-Your vagina is a temple/ -No, is not), atunci avem de-a face cu niște preocupări destul de...suprarealiste, deci cumva vecine basmului. 


14 comentarii:

  1. mie mi-a placut. app.,tu cine crezi ca era femeia din autobz care dormea si langa care se aseaza tipa? mama? vreun simbol ascuns care face trimitere la ea insasi?

    RăspundețiȘtergere
  2. vorba manualului: nu era decat o Mară mai tânără :))
    se poate...ma gandeam ca face referinta tot la somn...e singurul moment in care ea e observatorul si altul e adormitul, inconstientul...si probabil ca simte un soi de duiosenie mahnita pentru starea asta de ...supunere inconstienta, asa ca ii sterge biblic saliva :))) beats me

    RăspundețiȘtergere
  3. da, e o explicatie buna.
    ciudat de aseptic filml pana la urma.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dupa cum stii, mie mi-o placut. Intr-adevar aseptic emotional si destul de minutios ca aranjament vizual cred ca e perfect incadrat in cultura filmica de azi. Frumoasa adormita.

    RăspundețiȘtergere
  5. da, apropo de cultura filmica de azi, as baga-o pe frumoasa intre sofia coppola si dolan :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu nu ma numar printre fanii acestui film si cred ca Adina l-a caracterizat foart bine cu răcitură vizuală. Ceva lipseste pentru a fi mai atrăgtor, iar cartea de la care porneste e mai profunda si are la baza un alt tip de personaj.

    RăspundețiȘtergere
  7. salut ! se poate un schimb de link-uri cu http://www.cotidian.info? ast raspuns pe adresa de gmail sitethemoviesbest@gmail.com . ms o zii buna

    RăspundețiȘtergere
  8. Cât de şmecher ai scriiis! L-am văzut şi eu acum. Sunt uşor şocat, suspendat. Foarte convingător textul tău, sunt de-acord în cea mai mare parte, deşi recunosc că prefer mai degrabă suspendările, decât nişte elaborări plictisite. Intr-adevăr, sunt multe lucruri lăsate la voia întâmplării, dar filmul are o putere numai a lui în faţa căreia mă înclin.

    RăspundețiȘtergere
  9. hey there, thanks :)
    sa ne inclinam in fata suspendarii deci :D
    daca nu avea "prtea lui de suspendare" probabil ca era silfid de..tern :))

    RăspundețiȘtergere
  10. Asa film prost si stupid nu am mai vazut, o sa am cosmaruri.... e un horror criminal si handicapat, foarte agresiv , un film bolnav...

    RăspundețiȘtergere
  11. Disney has proclaimed a slate Onilne GameѕThesefrеe online gamesarе
    from the publisher of the Beatгix Mess arounԁ books.

    But let's be is old school but inactive not cool ma disoriented those games now.

    Also visit my homepage - game

    RăspundețiȘtergere