miercuri, 21 octombrie 2009

Francesca-The italian...job

Vremea urata se pare imi pune ceva piedici in avantul meu scriitoricesc, dar caderea cu nasul in movilita cu filme este inevitabila si ma trezesc ca imi irita fosele nazele o fatuca pe nume Francesca. Fatuca n-are nicio vina, insa aluatul debutant in care a fost "malaxorata" a reusit sa ma scoata din sarite. Scene lungi, enervant de lungi, planuri mult prea intregi (ce-i drept am o afinitate obsesiva pentru gros-planuri si plan detalii), personaje filmate aproape numai din profil, replici nenaturale, tampitele, de umplutura, actiune seaca, mesaj lipsa, sau poate prea..."masonic" ca sa il pot detecta. Daca din film ar fi lipsit camatarii autentici cu tupeu, care au dat un pic de culoare in obrajii Francescai si scena ingenuo- fabulist-incestuasa dintre fatuca si nashul ei atunci filmul n-ar fi fost mai mult decat o carpa uscata de sters praful. Daca dom' Bobby are suficienti gologani si dorinta de a-i investiti in cinema-ul romanesc pai sa-i lase domle pe oamenii care se pricep sa isi faca meseria sau macar sa ia ceva lectii.

Stop cadru-Moment Inglorios
Saptamana trecuta, la Studio am reusit sa vad in sfarsit cea mai recenta pata de sange de pe scaunul regizoral al lui Tarantino. Foarte reusit amestecul de utopie vindicativa, sarcasm bolnav, umor molipsitor(Brad Pitt facand pe "italianul" memorabil) rezultat: o poveste sangeros de bine spusa, jucata superb- poliglotul si talentatul Christoph Waltz (Landa) poate va avea increstat in frunte un oscar in loc de zvastica. Se simte pe undeva dedicatia filmului si parca iti vine sa zici la sfarsit, in ciuda cruzimii si a unui oarecare licar de compasiune, "ba, bine le-au facut". In vremuri mass-medizate revansa istorica a unor masacrari absurde se poate incarna iata in productii cinematografice. Bravo!



5 comentarii:

  1. Frumos ai zis de Ticalosi: concis, substantial, sugestiv. Ai penita.
    (Eu am adresa www.isuciu.ro/ si atat, terminatia blogweb duce spre un blog sters)

    RăspundețiȘtergere
  2. Adina nuuuuuuuu....abia iti asteptam parerea despre Inglorious tocmai pentru ca simteam ca vom rezona..:(..mi s-a parut un film prost, si nu prost realizat, ci prost gandit, enervant, exagerat de previzibil si fara geniul lui tarantino at work..

    Cu Francesca de acord

    RăspundețiȘtergere
  3. Alexicule...eu sunt mai teleologica de fel tu cu singuranta mai....artistica:)...ma intereseaza scopul unui film...povestea intr-adevar p alocuri e cam sucita, dar mi s-a parut a fi un film cu dedicatie si poate prin insasi incalceala mai mult sau mai putin gandita a incercat sa reflecte un ideal istoric esuat(vezi operatiunea valkirie)...deci "clumsiness-ul" istoriei se oglindeste in imaginativul tarantinic;))

    RăspundețiȘtergere
  4. Dar pe mine nu m-a deranjat povestea sucita si cu siguranta nu m-a deranjat lipsa adevarului istoric..ci felul in care am simtit in aproape fiecare moment faptul ca tarantino, doar pt ca E tarantino si isi permite, a facut un film total de joaca ... uitand parca si de arta si de o oarecare miza si de un gand care sa sustina filmul cap coada..
    Daca ar fi facut altcineva filmul poate m-ar fi lasat doar rece..dar asa, chiar m-a enervat!si nu am inteles de ce erau toti cu care am vorbit incantati :(
    doar eu si sor-mea stam pe baricade cu a noastra parere :))

    RăspundețiȘtergere