marți, 18 august 2009

The remains of the day-Doua suflete tari



Aveam de ceva vreme prin calculator (descarcat de Andreea;)) un film absolut impecabil de maiestria caruia habar nu aveam. Il zarisem la un moment dat printr-un program tv unde era cotat cu numarul maxim de stelute, dar din varii motive i-am ratat vizionarea, asa ca ieri mi-am amintit de el. The remains of the day este ecranizarea cartii lui Kazuo Ishiguro care ne spune povestea unui majordom (Anthony Hopkins) imbacsit de principii, luand statutul de oglinda a stapanului sau, de o politete care intrece cu mult limita oricarui cod al bunelor maniere, mai pe scurt un personaj batzos, implacabil, infailibil, deloc amuzant, asa cum apare si in ochii menajerei sefe (Emma Thompson). Intre cei doi isi face inevitabil aparitia o legatura insa una care nu poate evolua in nici un fel deoarece se izbeste de peretele dur al demnitatii exagerate cu care domnul Stevens (Hopkins) se inconjoara fara a lasa liber nici un canal de comunicare.

Anii trec, Sarah (Emma) intelege imposibilitatea realizarii oricarei legaturi, astfel ca decide sa plece si sa se casatoreasca, domnul Stevens isi mentine in continuare acelasi statut de "suflet tare", asista la momente istorice cruciale sub acoperisul conacului pe care il serveste prin toti porii (precum tentativa de incheiere a unui acord intre Germania, Franta si Anglia de dinaintea celui de-al doilea razboi mondial). Anii trec din nou, Stevens are un nou stapan, realizeaza gravitatea deciziilor stapanului anterior care s-au transformat in propriile greseli si decide sa ii faca o vizita vechii sale prietene, o vizita in urma careia nimic nu se inatmpla, raporturile raman aceleasi, fiind mentinut acelasi grad de rigiditate si politete. Finalul este unul simbolico-moralizator fiind constituit din eliberarea unei pasari din incinta conacului grandios de catre Stevens care prefera sa vegeteze in colivia comoda decat sa guste dintr-o libertate incerta si periculoasa asa cum a facut Emma.

Un film ce abunda in dialoguri extrem de bine realizate, jucat excelent, mai ales daca va plac povestile nu tocmai clasice, in care iubitii nu raman impreuna si nu traiesc happily ever after.
Andreea stiu ca il mai ai pe undeva prin calculator, asa ca pune mana si vede-l:P.

2 comentarii:

  1. tangential: cel mai rau sa ajungi sa regreti ca n-ai fructificat o sansa, facandu-ti si praf viata in the process :)

    RăspundețiȘtergere
  2. eu il revad uneori cand am chef de ceva british

    RăspundețiȘtergere