luni, 6 octombrie 2014

Avanpremiere la Dracula Film Festival 2014: Annabelle și Northmen - A viking Saga

Pe lângă lungmetrajele și scurtmetrajele aflate în competiția Dracula Film Festival am mai putut viziona două filme în avanpremieră, unul horror, altul cu aspirații la statutul de blockbuster, Annabelle, respectiv Northmen - A viking Saga. 

Annabelle este cam singurul film realmente horror pe care l-am văzut în cadrul festivalului. Respectă scrupulos regulile filmelor de gen, te cam face să sari din scaun pe alocuri, are atmosferă și personaje destul de bine ancorate în ghearele ei. Annabelle este un horror vintage decent, un omagiu adus unor filme cult precum Rosemary's baby. Un cuplu așteaptă un copil, niște hippioți le cam strică socotelile și tihna de suburbie tipică anilor '70, iar blestemul se abate asupra lor litermente în persoana unei păpuși destul de înfricoșătoare. E interesant faptul că răul se manifestă în diverse forme, cam prea multe aș spune, pe lângă păpușa destul de statică și dinamizată doar de încadraturi și de inserațiile sonore specifice genului, răul ia chipul unei fetițe, apoi al unei femei (care nu-i alta decât fetița matură) și a unei entități realmente demonice. Toate aceste prezențe își doresc cu aviditate sufletul unui copil nevinovat care nu poate fi oferit decât de mama lui. 

Ce-i fain la film este că toate momentele cu adevărat înfricoșătoare au ceva teluric în manifestarea lor, sunt tangibile, sunt destul de homemade și parcă rezonează cu atmosfera epocii redate. Opening-ul destul de dezvoltat și de pașnic, dar nu neapărat forțat, precum și scenografia cât de cât studiată, sunt indicii care ne spun că avem de-a face cu un film horror care nu este străin de ceea ce am putea numi estetică și bun simț. Un alt element frumos explorat este relația din cuplu. de obicei, în genul horror, femeia este cea care vede tot felul de bazaconii și nimeni nu-i dă crezare. De această dată soțul este destul de implicat în poveste și ia întâmplările supranaturale ca atare, probabil și datorită faptului că povestea este plasată într-o perioadă în care religia și răul aveau o însemnătate mult mai mistică și mai tangibilă. Povestea poate fi percepută și ca o metaforă a traumatismului postnatal, una destul de dură. Annabelle se vrea a fi un prequel la The Conjuring și este chiar mai reușit decât acesta. Annabelle se lansează în cinematografe de la noi pe 17 octombrie. 

Northmen - A viking Saga. Spre deosebire de Dracula Untold (văzut tot la Dracula Film Festival), Northmen - A viking Saga este un film ceva mai fun și mai sincer față de sine și față de o potențială istorie care să-l fi inspirat. O mână de vikingi (la început cam prea mulți ca să poată fi individualizați, cei de umplutură urmând să fie eliminați pe parcurs) naufragiază pe un teritoriu inamic și trebuie să își găsească drumul spre un loc sigur, unde îi așteaptă semenii lor. Acest lucru nu se dovedește a fi tocmai floare la ureche, mai ales că o fătucă de viță nobilă le cam dă planurile peste cap. Oricât de apetisantă ar fi această Elenă, filmul reușește să practice o abstinență narativ-clișeică rar întâlnită, mai exact nu există nicio scenă de sex prin păduri și nici vreo tentativă serioasă de viol. Apropo de păduri și alte împrejurimi, povestea vikingilor își plimbă pașii și săbiile printre copaci adevărați, iarbă proaspătă și pășuni reale ceea ce-i un lucru tot mai absent în filmele de gen, CGI-ul fiind o metodă mai la îndemână decât o plimbare la aer curat. 



Ce-i drept sunt și multe secvențe generate pe calculator, nu atât de reușite, însă scuzabile dacă știm la ce nivel de toleranță să plasăm filmul. Nu-i lipsesc glumițele simpatice, zbierăturile schimonsit-masculine de dinainte de luptă, racordurile proaste, exprimările americane actuale complet anacronice, dar nu atât de supărătoare, toate dând naștere unui film la care poți ieși în weekend cu prietenii, un film pe care s-ar putea să-l uiți curând, dar pe care sigur ți-l vei aminti atunci când cineva te va ruga să-i recomanzi niște filme cu și despre vikingi. Northmen - A viking Saga se lansează în cinematografele de la noi pe 14 noiembrie. 

În încheiere aș vrea să mulțumesc Ro Image pentru invitația primită la acest festival revigorant și Simonei Rădoi pentru organizarea cu făinoșag, m-am bucurat să pot fi alături de bloggeri oameni faini, ne-am distrat copios la festival căci până la urmă genul horror este un gen numa' bun de văzut între prieteni. Au mai scris despre festival Angela de la CineAmator, Laura și Onuț de la cinemateca.eu, Emil Călinescu, Marin Apostol de la Blog de Cinema, Corina de la Am doar 18 ani, Ștefan de la Times New Roman și Ioana de la Edge and Back. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu