luni, 13 octombrie 2014

Câștigătorii Anim’est 2014

A noua ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est, ce a avut loc între 3 şi 12 octombrie, în capitală, a ajuns la final. În cadrul Galei de Închidere de sâmbătă, 11 octombrie, la capătul a nouă zile de filme de animație de calitate, sosite la București din peste 60 de țări, festivalul și-a anunțat câștigătorii.


Trofeul  Anim’est, oferit de Arcub, s-a întors, anul acesta, în Belgia, după câștigătorul Oh Willy... (r. Emma De Swaef, Marc James Roels), din 2012. Din cele 56 de scurtmetraje înscrise la a noua ediţie a festivalului, juriul format din Amid Amidi, Christian Pfohl și Robert Morgan a decis să acorde premiul cel mare animației  Poils / Păr (r. Delphine Hermans, 2013), pe care a descris-o drept “o viziune nostimă și feminină asupra sexualității și atracției, cu o estetică proaspătă, în stilul benzilor desenate independente.” Într-adevăr un scurtmetraj îndărzneț, amuzant, care nu se ferește să ne spună câte ceva despre fetișurile pentru...păr. 

Poils
Premiul pentru Cel mai bun Film de Scurtmetraj, oferit, de asemenea, de Arcub,  a fost adjudecat de The Obvious Child / Copilul vădit (r. Stephen Irwin, UK, 2013), “un film ce oferă o descriere deopotrivă comică și de coșmar a anxietăților copilăriei, printr-o reinterpretare savuroasă a iconografiei desenelor animate vechi”, după cum a motivat juriul. Mie una mi s-a părut o animație mult prea tripată, un fel de Alice pe LSD in Wonderland-ul lui Tarantino. 

The Obvious Child
Juriul a acordat şi o mențiune specială scurtmetrajului francez Premier automne / Prima toamnă (r. Carlos De Carvalho, Aude Danset, 2013), pe care l-a descris drept “un portret colorat, obsedant și enigmatic al relațiilor dintre bărbați și femei și al câinilor morți”. Paima toamnă îmi pare o reprezentare dulcoidă a unei stări fizice și hormonale, iar câinii aceia ba scheletici ba drăgălași nu-s decât veșnica și plictisitoarea dihotomie dintre masculin și feminin. Scurtmetrajul arată însă destul de bine. 

Prima Toamna
Premiul pentru Cel mai bun Film de Lungmetraj, oferit de Uniunea Cineaștilor din România, a fost acordat animației braziliene O Menino et o Mundo / Băiatul şi lumea, în regia lui Alê Abreu, pentru „grafica simplă și expresivă ce transmite o viziune complexă și autentică asupra lumii moderne.”

Băiatul și lumea
Premiul pentru Cel mai bun Film Studențesc, oferit de Uniunea Cineaștilor din România a mers la scurtmetrajul britanic Small People with Hats / Oameni mici cu pălărie, în regia Sarinei Nihei, “o viziune socio-politică exprimată printr-un limbaj vizual original și amuzant”. Small people with Hats este iarăși o animație tripată cu pretenții orwelliene. 

Oameni mici cu pălărie
O mențiune specială pentru film studențesc a fost acordată scurtmetrajului Un bărbat incredibil de elastic, o producție poloneză în regia Karolinei Specht, un scurtmetraj care mi-a plăcut, o reprezentare simplă, frumoasă și grăitoare a unei vieți. 

Un bărbat incredibil de elastic
 Premiul pentru Cel mai bun Film din secțiunea Balkanimation, oferit de Romanian Casting Call, a mers în Serbia, pentru Običan dan / O zi obişnuită (r. Vuk Palibrk), pentru „abordarea amuzantă și simbolistică prin care autorul ridică întrebări despre trecutul, prezentul și viitorul societății în care trăim.” Un scurtmetraj care folosește o suită de tehnici cu îndemânare, e mai mult decât un scurtmetraj, este un colaj animat. 

O zi obișnuită
Pui de somn / Baby Nap, în regia lui Paul Mureşan, a câștigat anul acesta Premiul pentru Cel mai bun Film Românesc, oferit de Institutul Cultural Român. Scurtmetrajul a convins juriul cu “talentul și sensibilitatea prin care autorul dezvăluie aspecte ale realității de-a lungul uneii călătorii fantastice.” Pui de somn este unul dintre scurtmetrajele mele favorite de anul acesta de la Anim'est. Un șir aproape interminabil de vise se succede în fața privitorului ca o adevărată istorie simbolistică a visului. Un scurtmetraj foarte creativ și revigorant. 

Pui de somn
Premiul Publicului, acordat unui scurtmetraj din secţiunea Animash şi oferit de Arcub, a mers, de asemenea, în Belgia. Oh My Dog!, animația în regia lui Chloé Alliez despre o întrecere în forță și talent a celor mai desăvârșite exemplare canine, a mai fost premiată anul acesta la Stuttgart și Short Shorts. Oh my Dog! este o animație incredibil de amuzantă și foarte bine realizată. 

Oh My Dog!

Un juriu format din copii ( Dan Hurduc, Katia Radu, Aleksia Vian Radu) a ales câștigătorul secțiunii Minimest: SuperBot – sub lupă totul e mai mare / SuperBot - Una cuestión de aumento, în regia  argentinienilor Pablo Alberto Díaz și Gervasio Rodriguez Traverso, a cucerit anul acesta prin umor și originalitate. SuperBot este o animație foarte reușită care te lasa cu un zâmbet larg pe buze timp îndelungat. 

SuperBot - sub lupă totul e mai mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu