miercuri, 13 februarie 2013

Promised Land (2012)

Gus Van Sant din ultimii ani pare că și-a abandonat patenta de autor și explorează noi terenuri cvasi virgine sau false tărâmuri ale făgăduinței. Precedentul Restless e o poveste placidă cu tente comice ratate despre dragoste tânără și moarte timpurie, iar mai noul Promised Land se îndepărtează și mai tare de ceea ce am văzut recurent la Gus Van Sant adică de suspansul și greutatea poveștilor sale, de lentoarea lor apăsătoare, de interogațiile sociale și interindivduale pe care acestea le ridică (Elephant, Milk, Paranoid Park, Gerry). Promised Land e oarecum isprava unor corporatiști pe care sexy Erin Brockovich încerca să o dreagă. Matt Damon (purtătorul unui personaj nu tocmai convingător) și Francis McDormand (care e pusă destul de bine în valoare printr-un personaj sarcastic, dar cald) încearcă să convingă localnicii unei mici așezări să cedeze pământurile și fermele sub care se află rezerve bogate de gaze naturale unei companii cu capital mare.



Scenariul curge suficient de dinamic date fiind posiblitățile spațiale destul de reduse și de terne, însă twist-urile sale sunt nerealiste (și ușor jalnice) deși contextul e unul cât se poate de verosimil. Matt Damon interpretează un personaj care deși e delegat să persuadeze mulțimile nu reușește să facă acest lucru cu succes decât într-un spațiu inadecvat și la modul patetic, tace atunci când nu trebuie, iar moralitatea sa regăsită spre final nu mă convinge prea tare de principiile sale tradiționaliste și stoice. În rest filmul este destul de bine realizat, nu emoționează prea tare, însă are parte de o distribuție decentă și de o atmosferă corespunzătoare. Orășelul are farmecul lui tern și verde, femeile din baruri dau un plus de voioșenie, mi s-a părut la un moment dat că îl zăresc în bar chiar pe puștiul blond din Elephant. Promised land este un film care ne arată că the greater good învinge, dar parcă mi-e dor de filmele lui Gus Van Sant în care neprevăzutul era cel care învingea. 

2 comentarii:

  1. Na, eu am văzut mult mai puţine filme ca tine, de regizorul ăsta nici n-am auzit. Dar Matt Damon mi se pare un fel de piesă de mobilier. Poate mi se pare. Sau poate e mai potrivit pentru un rol de corporatist, ăştia sunt inexpresivi. :)

    PS: Nu am văzut filmul.

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) Damon e un semi-fetish pentru Gus Van Sant, a jucat si in Good Will Hunting acolo e cat de cat mai expresiv, nici mie nu-mi place Damon, dar ti-l recomand pe Gus van Sant, poti incepe cu Elephant.
    Promised Land se lanseaza la noi vinerea asta :)

    RăspundețiȘtergere