miercuri, 13 iulie 2011

Bright Star

A face un astfel de film, încheiat la toți nasturii tunicii, cu toate volanele bunului simț apretate, parfumate discret, asortat cu lornion peste pupila viziunii narative și joben scrobit deasupra creștetului memoriei lirice, e poate un gest anacronic și reverențios. A sufla colbul de pe coperțile poemei paradisului pierdut e la rându-i un gest înnecăcios pentru filmele-vers alb. Prin această specie filmic-lirică înțelegând acel tip de filme care îngână poezia unei epoci apuse, însă la modul afon, acoperite fiind de penaj pompos, smaralde și alte câte și mai câte fandoseli cum e cazul lui The Young Victoria, pe când Bright Star, The duchess sau Becoming Jane (să zic) reușesc să redea pe lângă patina epocii, și spiritul ei cu fidelitate, naturalețe și plecăciuni neprefăcute.


Aici, relația muză-poet (Keats și dama sa croitoreasă înarmată cu igliță critică) e una simbiotică mundanului, simplă, în mare măsură platonică, vitregită de neajunsurile vremii fie ele societale, maritale, pecuniare, medicale. Văpaia ei e catalizată de gesturi la fel de simple însă potențate de însemnătatea slovei, a slovei scrisă cu peniță înmuiată în călimara romanticului, slova ondulată caligrafic, rezultat al unei scrijeliri ritualice.


Simbioza mediu-mesaj de la domn McLuhan cetire, devine astfel o oglindire, un joc secund al relației muză-poet. Amarul regulilor unui astfel de joc sunt parcă inerente oricărui spirit precoce ce a viețuit vreodat sub fustele istoriei, spirit, destin jertfit pe altarul glorificării postmortem. Apropo de precocisme, cei doi tineri actori, Abbie Cornish și Ben Whishaw, își fac treaba admirabil. Trecând de bio-ideologia epocii, de firul roșu care-și sugrumă fii pentru a-i însemna, la forma filmului, acesta abundă în travelling-uri-promenadă, în legănări și unduiri, având deci rimă vizuală și picior metric.


Și nu numai atât, bibilitura vizuală atinge vecinătăți picturale, unele scene par desprinse din staticul realist al pictorului olandez Vermeer,


Lady writting a letter with her maid, Veermer

Girl reading a letter by the open window, Veermer

iar altele s-au adăpat setos la fântâna ambroziei:




pete recurente:

 Bright Star
Hana-bi

6 comentarii:

  1. Pfffiii,sunt atat de fericita ca am gasit filmul acesta la tine pe blog,chiar aveam nevoie de unul ca acesta sa-mi potoleasca setea.

    RăspundețiȘtergere
  2. hey, ma bucur :) incearca si Becoming Jane in cazul in care nu-l vazushi inca :D s

    RăspundețiȘtergere
  3. L-am văzut imediat după ce-am citit aici, la tine. Un film deosebit, loved it! Merci de recomandare! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. cu mare placere :) mă bucur că l-ai văzut

    RăspundețiȘtergere
  5. Gata, este la bookmarks şi în w/e sper să am vreme de el că e exact ce mi-aş dori acum :)

    RăspundețiȘtergere
  6. :) eh we need a bright star from time to time :D

    RăspundețiȘtergere