miercuri, 20 aprilie 2011

The Rite

Recunosc, nutresc o aversiune drăcească față de sforțările filmice de exorcizare a cohortelor de belzebuți poligloți, desfrânați, sodomiști, cultivați luciferic, mai că îmi vine să-mi scuip în sân, să-mi scot șomoiogu de tămâie legat fedeleș de-o cruce rudimentară și să scrâșnesc printre dinți o sudalmă neortodoxă. Dar făcui rabat și mă uitai pentru că nu puteam să lipsesc de le vecernia preacuviosului, luminăției sale, tartorul dracilor, Anthony Hopkins.
 Clișeul curge ca apa sfințită de bobotează, ucenicul sceptic e răstignit dilematic între un mundan interactiv
și-un har îndoielnic, iar mentorul său trece printr-o chircire similară, ceva mai lăuntrică. Nu zăbovesc pe firu narativ, e subțire și mi-e că nu mă ține, iar eu nu-s tocmai phillipe petit, mi-e deja lehamite de resuscitări peripatetice, de relația punitiv-agnostică dintre crenelurile gândirii postmoderne și meterezele matricii religioase, împăciuite forțat de soli fluturători de mandale pilduitoare:  

You be careful, choosing not to believe in the devil will not protect you from him.

Nu știu de unde vine temerea diavolului în fața obiectelor, talismanelor sfinte, că doar în luciferismu său inexpugnabil nu i-or tremura mădularele și nu l-o apuca mâncărimea între coarne dacă vede o cruciuliță acolo și-o sutană boțită, iar filmul ăsta uzitează până la ferfenițire temerea asta.
Nah ea, temerea, o fi legitimă, consemnată imagologic și hronicăresc, dar ce fac filmele de genul ăsta dintr-însa blasfemie, terfelire și luarea nomenclaturii demiurgice în deșert se cheamă. M-a mai călcat pe coada baphometică superficialitatea cogniței preparatoare întru educarea unui bun exorcist, prefer parcă în locul ei predicile zgândăritoare dan browniene sau vrăjeala lu potter.
Vizual însă e dichisit, legat cu fundă stacojie, scuipat de deochi, pe alocuri pictural de mama focului...tartaric:

Pe cât de microscopică fuse grija la detalii, culori, proporții, unghiuri,
 
pe atât de grunjos, mătăhălos și persiflant fuse zgomotul, că muzichie nu poci numi ce-mi fuse dat să aud. Montajul sonor insultă intuiția, arpegiile sunt rețetare din cale afară, un moment de relaș în crescendo e urmat brusc, dar evident de o gâtuire, de un spasm, de o privire drăcoasă. Brrr. În sfârșit m-a amuzat parada kitschos-zornăitoare de insulte aduse bunului simț, le-am primit cu capul plecat evlavios, dar mi s-a descrețit fruntea la vederea carului alegoric în frunte cu monsieur Hopkins incantând cu patos veridic versete, chiar și în italiană, de-a luat maul mieilor, metodă pascală corectă ce poate fi ușor patentată prin decrete europene :D

așa maestru, așa novice...patek philippe poate :D

recurențe, fabulații
 The rite


  

20 de comentarii:

  1. Mi s-a parut lipsist de originalitate. Ceva lispseste iar frica asta a demonilor de obiectele sfinte e deja mult prea rasuflata. As fi preferat mai mult misticism si ocultism decat doua rugaciuni spuse in graba.
    Foarte tare faza cand Hopkins ii arde o dreapta unei fetite.

    RăspundețiȘtergere
  2. L-am vazut acum cateva zile dar am refuzat sa-i dedic un articol intreg :)). Ce-i drept e o tratare decenta a temei posedarii demonice, se dezvolta frumusel firul narativ care nu-i deloc rau, mi-a placut asigurarea unei baze solide si reale pentru exorcism, mi-a placut lupta cu argumente stiintifice/religioase, mi-a placut evident imaginea, atmosfera si muzica.. catarul ala era creepy rau de tot. Dar sunt niste probleme de logica care nu-si gasesc rezolvarea in mintea mea. si asta incepand cu moartea tipei aleia gravide si posedarea preotului simultan cu moartea tatalui celuilalt si viziunile sale.. I don't get that.

    Marele fail e finalul: Hopkins e extraordinar, mult peste celelelalte personaje a i cel putin in filmul asta raul trebuia sa prevaleze.. Pur si simplu demonul ala e mult prea puternic pentru a fi invins de un ucenic asa cum a facut-o... gen el a inceput sa creada si i-a zis pieri.. Plm, for once let the evil win and do the sequell from there.

    RăspundețiȘtergere
  3. Addendum: nu cred ca demonii simt frica fata de obiectele sfintite ci repulsie. O repulsie atat de puternica ca-i forteaza sa-si reconsidere pozitia in aceasta lume populta de cruci, apa si margele sfintite.

    RăspundețiȘtergere
  4. @ marian da, scena ala cu scatoalca poate cea mai buna din tot filmu :)) mai buna ca orice exorcizare :D
    @ richie da, argumentele intru extractie demonica sunt vax vax nu ma conving absolut deloc, for once let the evil win and do the sequell from there, hai sa ne rugam pentru asta, sa facem un cerc magic, o spirala si sa inganam o mantra, shall we? :))
    bine, repulsie, fie, insa nici asa n-o inteleg, nu se pupa cu maretia raului :D

    RăspundețiȘtergere
  5. eu totusi astept un film bine facut p tema asta...parca era in proiect unu despre tanacu ;)) si asa se vor spala pacatele :P

    RăspundețiȘtergere
  6. :) pana sa apara cel despre Tanacu, mai este unul care e bine facut- Exorcism of Emily Rose, bazat pe fapte reale... Eu l-am vazut singur in casa, pe la miezul noptii. A bagat acest film asa o spaima in mine incat am fost nevoit sa ma ascund in cel mai sigur loc din casa- sub plapuma...

    RăspundețiȘtergere
  7. da, multi imi spusera multi asta :)) bine, fie o sa ii dau o sansa

    RăspundețiȘtergere
  8. e aproape imposibil sa faci un film cand ai la baza un subiect folosit de nenumarate ori. Totusi filmu are multe parti bunicele si chiar mi-a placut finalul in coada de peste. Adica nu a propovaduit credinta salveaza sufleteul, nici binele nu a invins mare lucru, raul e tot acolo, doar forma se schimba....Adica un fel de poveste de viata adaptata la povestile bibliei. Ah si sa vb de temerile, sentimentele sau altceva ale unui demon e totusi o mare traznaie. Biblia e o poveste frumoasa, pentru masele ingenue mintal, dar trebuie citita inainte sa vorbim de credinta. PS: Intre atatea animale posedate, magar nu vazusem, geniala!

    RăspundețiȘtergere
  9. balaure nu e imposibil, io tot il astept p ala tanacu style :D
    finalul se vrea a fi relativist dar neah nu prea ii iese demonu asta :D
    nu e o traznaie sa vorbim despre "simtirile" demonului atata timp cand ne situam in limitele unei credinte populare si a unei expertize sociologice si biblia nu e numai asta, o poveste frumoasa pentru masele ingenue mintal, e si un filtru pt intelighentia, e a mai reusita povata a omenirii till now si-i respect panraspandirea si paninfluenta :) amin :))

    RăspundețiȘtergere
  10. vazusi The Last Exorcism?

    iar The Exorcism of Emily rose e chiar bunicel.

    anyway.. nimic nu se compara cu The Exorcist.

    RăspundețiȘtergere
  11. n-auzisi bre ca am aversiuni grave aka prejudecati in ceea ce le priveste, dar daca tot ati tabaratara ca belzebutii pe capu meu baalic, la naiba, o sa ma uit :)) in noaptea asta nu mai dorm asta e clar :D

    RăspundețiȘtergere
  12. La un moment dat, Hopkins a intrat in Silence Of The Lambs mode si am crezut ca isi aduce sticla de Chianti pentru o mai buna digerare a ucenicului.. Dar n-a fost sa fie.
    Creepiest scene, hands down, cea cu magarul.
    Cutest - intrarea in curtea din spate a casei, unde erau multeMULTE pisici. ^_^
    Magarul mi-a amintit si de singura, cea mai scary faza din Paranormal Activity. Plus cartea cu demoni pe care o citea Micah.

    RăspundețiȘtergere
  13. da, magarul ala (mulo sau cum se chema :P conform bestiarului italian) intr-adevar o aparitie misto, si pisicile, si broastele, deci la capitolul bestiar stam bine, si scatoalca data puberei cum bine zicea marian :P paranormal activity n-am vazut, not yet, am senzatia ca nu merita efortul :P

    RăspundețiȘtergere
  14. m-am asteptat la o catastrofa dar nu e. este chiar bine realizat dupa parerea mea. cat despre lipsa de originalitate, rama la parerea ca de vine este Peter Blatty :)

    RăspundețiȘtergere
  15. nah, cand ai intaietate pe limbu asta...asa se intampla, pari vetust in 2011 :D

    RăspundețiȘtergere
  16. Mi s-a parut un film pur si simplu naspa, daca pot sa-l caracterizez astfel. Pana si Hopkins se chinuie sa vorbeasca in italiana dar cu accentul ala..cine-l intelege? Iar tipul care-l interpreteaza pe personajul principal mi se pare un fel de varianta masculina la Kristen Stewart (Twilight), care nici ea nu prea are abilitatea de a-si schimba fata in functie de evenimentele ce se petrec in scenariu...

    RăspundețiȘtergere
  17. :)) si io m-am chircit oleaca, n-avusei subtitrare, am invatat un cuvant nou "muloooo" :)) ce-mi place cand compari barbatii cu fomeile :))

    RăspundețiȘtergere
  18. Prost film, genial actor - the one and only! Am incercat sa ii gasesc si alte parti bune, insa e atat de rasuflata povestea ca dupa ce am scuturat-o am ramas cu palma data copilei si ochii magarului. Recunosc ca nici partea cu pironul ala inghitit/ dat afara nu a fost prea placuta, insa era loc de mai mult. Noroc cu marele Hopkins ca a salvat ceva p-acolo...

    RăspundețiȘtergere
  19. era loc de un piron mai...lung nu :))?
    hopkins a salvat si la propriu, si la (des)figurat si bineinteles ca nu s-a salvat pe sine :))

    RăspundețiȘtergere