marți, 7 decembrie 2010

Devil


regina spektor-buildings (nu-i din film, dar parcă să zic că e în ton cu arhitectura)

don't worry if the devil exists, god exists too 

Dacă în the village demersul este unu' mistic, iar soluționarea una rațională suflându-ți puturos, zeflemitor în cohleu calm down, the creepy shit is over, în cazul drăcoveninei de față atât ipoteza cât și concluzia sunt în egală măsură mistice (sau mă rog, religios dihotomice). Shyamalan iese din spațiul cât de cât generos al satului-machetă-experimentală și alege claustrofilic un lift în care aruncă cu mișcări și fente de agatha christie o mână de personaje, aparent eterogene, dar legate ombilical în hora de iele despuiete ale destinului. Mântuirea cu mijloace moderne stropită cu mir de cădelniță habotnică parcă miroase a pucioasă kitschioasă, dar mersul pe golgota-zgîrie norilor lumii moderne nu trebuie biciut prea aspru.

Dracușorul târât de shyamalan în liftul cu pricina rezonează pe un alt etaj cu o încercare de a așeza pe același limb o lume îngropată, cu frica lu' dumnezeu, absurdă, necesară și o civilizație care nu-și mai atinge lungul nasului, ridicând falnice babeluri.  Apropo de zgârie nori mi-a plăcut ideea de a întoarce orașul cu popul în sus la înjectat moldamin drăcos :D

n-are relativismul, curba gaussiană din inception, da' mețitor tot e

Enervantă și forțată căința (sau n-oi fi io suficient de creștină nuș), la fel de enervante intruziunile care țin de un bășcălism contradictoriu temei, ca de ex: aghiuță ăsta, tartor de lift zice damn, bă și ce vroiam să te iau pă tine, tu-ți ceapa mă-tii (mai mult sau mai puțin). Deci ce vruse pelicula voronețiană să ne mâzgălească pe conștiință? spre ce se deschiseră porțile lu rodin? că propăvăduire pân la cap nu e, nah filmu mai tre să scoată și ochii dracului adecă bani :P, horror nici d'ăla nu e că omu'/regizoru' are de apărat o reputație, ce-a iesit din lut: un jumătate-de-om-călare-pe-juma-de-drac, așa cum știe imaginția să se adape la fântâna realității, ia aripile păsărilor și le pune oamenilor și gata, ies îngeri pe bandă rulantă...deci o hibrideală nu atât de neplăcută privirii căci vorba lu' blaga de unde să vină lumina raiului dacă nu din flăcările iadului.

6 comentarii:

  1. draguta descriere. eu inca nu m-am uitat la el desi tentatia e mare.

    RăspundețiȘtergere
  2. mc :D sindromu' faustian, tentatia diavolului e mare domne :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Juma de om calare pe juma de drac. :)) ai uitat schiop!

    RăspundețiȘtergere
  4. da, da si schiop, vroiam sa fiu politically correct :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Tu&Marian mi-ati luat-o inainte voiniceste :) ... ati vazut cam tot ce astept eu zilele astea ... imi trebuie un weekend ca sa recuperez :)

    RăspundețiȘtergere
  6. :)) culmea e ca eu una nu prea ma uit in weekend, e multa lome prin jur si tre sa ma supun unei majoritati care vrea sa revada a nespea oara singur acasa par example :))

    RăspundețiȘtergere