vineri, 3 decembrie 2010

Blue velvet

După începuturile sale bicolore şi patinate (eraserhead, elephant man) lynch trece la culori şi texturi mai vii, aproape carnale:


Flăcăruia imaginarului bruiant lyncian era pe atunci ceva mai plăpândă, mai timidă, dar suficientă cât să te scoată din beznă, mai târziu parcă să zic că a renunţat să ne mai dea lumânări de pomană şi ne-a lăsat să behăim prin capela-i rece şi neprimitoare, urmăriţi îndeproape de rugăciuni şoptite, spasmodice şi lacunare. Apropo de lumânări, sunt câteva cadre interstiţiale cu lumini încipiente de candelă bătute de o boare anonimă care parcă prevestesc întunericul de mai târziu (mulhooland drive, inland empire).

Un tânăr devine fără voia lui detectiv şi pentru că tenia curiozităţii îl scormone peristaltic face săpături şi dă peste o damă interesantă, boehmă şi al său halat-mandală de catifea şi peste un bad ass (interpretat de un dennis hooper ticălos nevoie mare) care o manipulează-maltratează nu neapărat în total dezacord cu interesele damei. Se naşte deci un trio, un cvartet dacă e să o pun la socoteală pe blondina fetiş laura dern, un teatru de păpuşi cam prea bine stereotipizat...am cam rămas cu suveniruri, parcă nu resuşesc să văd bazaru de la o înălţime panoramică. Dar m-am obişnuit cu nea lynch, mă priponeşte lângă o sticlă de heineken şi îmi zice bea-o fătucă e probably the best bear in ză world (ştiu aia e carlsberg :P). Brandu e des elogiat in film, tară profesională ca urmare a backgroundului publicităresc-lynch a făcut reclame la playstation-wow sau renegare miştocărită a îndelentnicirilor mai..comerciale.

film powered by marian via irreversible, danke

10 comentarii:

  1. Mi-a placut la nebunie coloristica aleasa de Lynch, precum si personajele ciudate si bolanve. Scena violului mi s-a parut cea mai dura pe care am vazut-o intr-un film, iar acest lucru s-a datorat in special lui D. Hopper.
    Pacat de Lynch ca s-a afundat in nu stiu ce filosofie pentru ca Inland Empire m-a dezamagit total.

    RăspundețiȘtergere
  2. mie mi-a pacut la nebunie hopper a avut niste replici atat de..."frustrate";)): straight from my heart, fucker! You know what a love letter is? It's a bullet from a fucking gun, fucker! You receive a love letter from me, you're fucked forever! You understand, fuck? I'll send you straight to hell, fucker! :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Denis Hopper m-a infricosat. Sa am un aemenea personaj langa mine cred ca imi pierdeam mintile si-l luam la pumni.

    RăspundețiȘtergere
  4. @ richie: măcar nu te plictiseai, nu? ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. mie asa o stare de inconfort mi-a produs vizionarea filmului...ba, ma asteptam ca la un moment dat sa apara si un urias ca in twin peaks:)

    RăspundețiȘtergere
  6. @ cata mie cel mai inconfortabil mi s-a parut inland empire, bine, aici disconfortul e cat de cat mai...umanoid, mai dermic:) uriasul ca uriasul da'eu i-as gatui pe alde iepure-calare-pe-trei-sferturi-de-om :))

    RăspundețiȘtergere
  7. în care postare comparai urechea găsită în Blue Velvet cu una asemănătoare din alt film? (dacă bine reţin)

    am mai găsit şi io una în I saw the Devil http://www.imdb.com/title/tt1588170/ :D:D

    RăspundețiȘtergere
  8. da, in I saw the Devil am vazut urechea :P
    http://cinefillebookeeper.blogspot.com/2010/12/i-saw-devil.html

    RăspundețiȘtergere
  9. oh :P am crezut că e proaspăt apărut I Saw the Devil :)) repide l-ai şi rulat :D

    RăspundețiȘtergere
  10. :P e oarecum nou, dar pt mine e...vesnic :))

    RăspundețiȘtergere