luni, 22 noiembrie 2010

Două istorii secrete


bruno coulais-the book of kells 
Istoria secretă a lumii (găsită în biblioteca unui vecin) şi Istoria filozofiei oculte (găsită pe blogul lui liviu drugă) promit din titlu antologii macrameice, analizate la ingliţă, revelatoare, ridicări de sprâncene numa că una e mai ezoterică decât alta şi cum nu era firesc prima dintre ele e cu mult mai eterică decât a doua. Istoria secretă a lumii e rezultatul a 20 de ani de cercetare şi săpături, iar prin lume autorul înţelege la modul trubaduric literatură, religie, oralităţi şi alte izvoare neacreditate, neoficiale, deci o istorie dubioasă a lumii, deci interesantă. Odată urcat în barcă îţi sar în braţe, fluturându-şi frunzele, adam şi eva pe fundalul unei ode adusă originilor vegetale ale împreunării cognitiv-primordiale, apoi li se alătură proiecţiile lor egiptene isis şi osiris, orfeu, dedal, hoarde de zeităţi şi semizeităţi (deloc cum ne-au învăţat legendele cuminţi ale olimpului), templierii, gnosticii, cabaliştii, ghilgameş, regele arthur, cei doi prunci iisus, magdalena, dante, columb, newton, wagner,washington, buddha, lynch, matrix şi anticristul.
 Deci un ghiveci din care aparent s-ar înfupta dan brown la cina cea de taină, însă astă aducere împreună  formează o pluri pentagramă destul de suculentă pentru un neiniţiat. Ceva mai multă pulpă şi ceva mai mult fanatism documentarist găsiţi în istora filosofiei oculte unde obsesia pentru fişa biografică atinge nirvana, iar informaţiile privind practicile oculte întră într-un tufişism alchimic din care cu greu îţi mai vine să ieşi, istoria pietrei filosofale e tratată prin prisma unui ochi cu vedere paradigmatic-riguroasă (paradoxală), geometrie ocultă cu toate formele la vedere:P, divinaţia e şi ea întoasă pe toate părţile  de la metoposcopie (ghicitul în ridurile frunţii) la forme aparent absurde unei culturi sintactice (de genul se pune un cocoş în mijlocul unui cerc, se scriu in cateva puncte neşte litere peste care se pun boabe, cocoşul ciugule, iar ordinea digestivă devine logică...divinativă), deci nebuneli frumoase din care rămâi cu cateva boabe.

Îmi amitesc că prin liceu mă pasiona graal-ul şi mă duceam la biblioteca din cartier, iar tanti bibliotecara cu ochelari alungiţi mi-a zis odată: pst ia vino tu încoa puţin, mă săgetează cu privirea pe deasupra ochelarilor, auzi, să nu te prind că vine maicăta p'aci să se plângă că ai început să aprinzi lumânări prin casă şi să incantezi abureli...am râs copios, zic asta da gândire magică nene :))

10 comentarii:

  1. Ma bucur ca oculta filozofie te-a impresionat mai mult (lucru pe care am si pariat in sinea mea). Eu nu am ajuns la secreta istorie INCA. Dar e in plan. In planul unei istorii viitoare :)

    RăspundețiȘtergere
  2. :) sa iti spun un secret, din istoria...secreta mai am un capitol, doua:P cealalta a fost mai antrenanta cu toate ca e mai...densa ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Prima carte o am si eu in biblioteca de ceva timp si tot o ocolesc (chiar am sters-o de praf zilele trecute si am rasfoit-o). M-am tot gandim ca este prea oculta, in seria cartilor ce tot impanzesc tarabele si reteaua Diverta: masonerie, templieri, explicatii la romanele lui Dan Brown.
    Merita atunci o reevaluare ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. prea prea oculta nu e :)), ar putea fi un izvor nesecat insa pentru elucubratiile lui brown, eu zic s-o iei la puricat :)

    RăspundețiȘtergere
  5. nu am pus mana pe prima carte din acelasi motiv ca si Jovi. si oricum la cate carti de istorie am citi in facultate m-am cam saturat de acest gen :)

    RăspundețiȘtergere
  6. hmmm interesant:) am vazut ca e o istorioara cool care se tot fandoseste prin librarii, istoria cuceririi amoroase, cred ca e amuzanta :P

    RăspundețiȘtergere
  7. Si apoi sa recitesc Codul lui DaVinci si Ingeri si demoni, nu?
    Si pe mine ma tenteaza Istoria cuceririi amoroase, mi-a placut titlul de la inceput. O punem pe lista de cumparaturi...

    RăspundețiȘtergere
  8. Asta da. :) Pare foarte interesanta. Chiar azi ziceam de niste carti pe care am pus mana.. Ne intereseaza insa si preturile..:D Aici ne zvanta..

    RăspundețiȘtergere
  9. @jovi da' investesti in literatura nu gluma, felicitari :) eh codu' lu' da vinci nu e de recitit, de cate ori sa te lovesasca si un biet...taifun :))?
    @ florin da, preturile ne omoara, da' exista biblioteci metropolitane f bine dotate si updatate plus vecini (gen Jovi :P) care dau bani multi pe carti si le mai si imprumuta

    RăspundețiȘtergere