vineri, 7 august 2009

Iisus...clonat

Daca pana acum s-au scris teancuri de carti despre mostenirea mesianica, despre legaturile dintre relicvele christice si templieri, roza cruceeni, cabala si alte curente si congregatii mai mult sau mai putin mistice, despre autenticitatea giulgiului din Torino, in care si-ar fi bagat nasul genial si da Vinci... sau nu, la care se adauga evanghelii apocrife nenumarate, iata ca apare una cat se poate de postmoderna, indrazneata, amuzanta, cea a lui Jimmy, un tip orfan, ingrijitor de piscine, afemeiat, o fiinta profund sarcastica si pragmatica.
Jimmy afla intr-o buna zi ca este clona lui Iisus, "imaculata conceptiune" realizandu-se intr-un laborator prin prelevarea unor celule provenite din tesatura giulgiului din Torino, minunile sunt rezultatul regiei si a tehnologiei avansate, educarea spiritului se face prin training, iar predica si supliciul sunt eminamente difuzate la tv si pe internet. Interesanta coloratura data celei de-a doua veniri care nu poate fi ancorata decat in sanul unei lumi iremediabil robotizata, internautizata si utilitarista.
Cartea debordeaza de umor savuros, mica demonstratie: "Am dat peste pilda smochinului fara rod...o parabola care in varianta Matei ma umpluse de nervi, pentru ca Iisus avea aerul unui integrist furios: ii e foame, se apropie de smochin si, cum acesta n-avea fructe, ii tranteste un blestem care il usuca in conditiile in care smochinul n-avea nicio vina: poate ca inainte de Iisus trecuse vreun tip care-i culesese toate smochinele. Inteleg sa-i ierti pe hoti, dar sa ajungi sa pedepsesti victima...Nici la Marcu situatia nu-i mai roz, pentru ca bietul pom si-o ia doar pentru ca nu era anotimpul smochinelor. " S-ar putea sa mai gasiti cartea la Carturesti, 10 lei;).

5 comentarii:

  1. Uite o carte in care stiinta moderna se combina cu aventurile unui Mesia modern, forte inedita potrivirea. Dupa ce clonarea a fost dur condamnata de catre etica, dar mai ales de catre religie, descoperim ceea ce religia nu s-ar fi asteptat niciodata sa fie povestit: insasi clonarea lui Iisus. Scandalos! ar spune unii, insa este doar pur fictiune si trebuie tratata ca atare. Iar eu stiu din surse sigure ca in final totul a fost doar o minciuna, sarmanul Jimmy a fost mintit, nu este o clona..este doar un simplu orfan. Pôvre, pôvre :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna. Am scris despre ea pe blogul meu.

    RăspundețiȘtergere