miercuri, 24 decembrie 2014

Umbre: un nou serial românesc marca HBO

Umbre este probabil primul serial românesc care își merită pe bună dreptate titulatura de serial. Am avut ocazia să urmăresc primele două episoade în avanpremieră și pot spune că am fost realmente surprinsă de ceea ce am văzut și auzit. Nu-i tocmai o treabă facilă să surprinzi ceva din spiritul românesc al periferiilor urbei noastre dragi și maculate, din coloritul exotic al vocabularului de mahala, din osatura personajelor care își duc veacul servindu-i pe alții și să le amesteci pe toate într-o structură narativă închegată, care să facă sens și senzație. Se pare că Umbre este întruchiparea unui succes mult căutat, unui el dorado la care visează mulți cineaști români și după care tânjesc mai ales (tele)spectatorii (undeva în subconștientul lor). Umbre este violent, colorat, spumos, foarte bine dozat, de un comic irizant și îl are în centru pe Relu (Șerban Pavlu), un personaj manelisto-simpatic, laconic, un soi de gargui cu permis de conducere. Ca să vă faceți o idee am să extrag plot-ul din comunicatul de presă:



Relu (Șerban Pavlu) este un om de familie. Are doi copii, o soție și o viață dublă. Privit prin ochii familiei sale, Relu Oncescu pare un taximetrist obișnuit. Nimeni nu bănuiește că Relu lucrează ca recuperator pentru Căpitanu’, un mafiot local. Niciuna dintre cele două lumi (a familiei și a mafiei) nu știe de existența celeilalte. Relu reușește să țină totul sub control, însă nu pentru multă vreme. 



Vă întrebați probabil cum poate funcționa o așa poveste cu mafioți și un taximetrist amator de ciocane oldboiești în context și peisaj pur românesc. Surpriza e că melanjul asta chiar funcționează și pare să aibă chiar un soi de aer vintage, pe mine m-a făcut să cred că acțiunea s-ar petrece undeva în urmă cu zece ani or something, dar poate e doar o impresie lăsată de limbajul personajelor și de existența unei lumi mai puțin tangentă nouă/mie. Primele două episoade sunt mai mult decât promițătoare și vă invit să le urmăriți pe 28 decembrie de la ora 22:00 pe HBOAceleași episoade vor fi disponibile pe HBO GO fără abonament, pentru toți cei care vor accesa site-ul www.hbogo.ro.

Credit foto: Adi Marineci pentru HBO Romania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu