miercuri, 17 martie 2010

The sick imaginarium of Haneke

Slavită fie civilizaţia si internetul de la rds (intrai în randul lumii, adio modem) mais paradoxal observ ca mi-e cam lene să scriu şi prefer să mă uit la filme, mi-e greu să aleg, dar purced şi încep cu Funny Games U.S, un fel de portocală mecanică răscoaptă sau mai bine zis un fel de studiu de caz, o abordare microscopică a panportocalei. Doi băieţi dubioşi şi carismatici, în cârca cărora ghicim încă de la început zvorcoliri psihotice, se strecoară în casa unei familii despre care nu avem prea multe informaţii cu excepţia bunăstării şi a pasiunii pentru muzica clasică. Membrii familiei, 3 la număr sunt torturaţi şi ucişi pe rând, la întrebarea de ce, raspunsul este unul care nu lasă loc coatelor deontologice: de ce nu? Uluitor este faptul că atunci când nu te aştepţi personajele ţi se adreseză, punându-te în postura de jurat. Un alt film vazut de curând, ieşit tot din tolba lui Haneke este Das weisse band, nominalizat anul asta la Oscar(surprinzator, nu l-a luat), ceva mai puţin tăios, care mi-a adus aminte de Moromeţii, Mara sau Ion, la aura dramatico-sătească adăugându-se o dâră de abordare sociologică a la Golding (Imparatul musştelor) si ceva mister, exagerez comparaţia şi merg până la The village. Haneke ştie foarte bine să contureze individualităţi, sa dea exemple memorabile, chiar dacă pentru asta e nevoie sa taie în carne vie ;))

9 comentarii:

  1. Oh yes...great movie!...
    Si ghici ce actrita de la noi a si lucrat cu Hanecke?:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Uite ca nu stiam, foarte tare. Deci trebuie neaparat sa vad Le temps du loup :P

    RăspundețiȘtergere
  3. m nu...mai degraba "Code inconnu: :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mda, n-am imdb-uit pe de-antregul ;)) notat:) ms

    RăspundețiȘtergere
  5. Ah, dadadadada, ce bine ca mi-...ai/am amintit de Funny Games! vazui trailerul la un moment dat si l-am notat in memorie!
    pe care n-o am!
    bless you!
    Si pe mama ta Alex!
    Si pe toti!
    :D
    .

    RăspundețiȘtergere
  6. A fost un film frumos, dar cam bolnav :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Haneke e genial. anul acesta atat das weisse band cat si el secreto de sus ojos au fost mai bune ca toate productiile nominalizate la cel mai bun film.

    RăspundețiȘtergere
  8. N-am apucat sa vad inca el secreto de sus ojos, dar das weisse band e intr-adevar genial :) aaa si Un prophet, f bun;)

    RăspundețiȘtergere