duminică, 21 februarie 2010

Agora

Recunosc că am pornit cu o prejudecată înainte de vizionarea acestui film gandindu-mă că este a nu ştiu câta ecranizare a luptei dintre păgâni şi creştini care îşi scot ochii cu săbii şi pietre, scripturi şi pergamente. Însă lucrurile sunt ceva mai extensibile de atât, iar viziunea lui Amenabar este atipică în seria poveştilor quo vadisiene, astfel că adepţii creştinismului sunt portretizaţi ca fiind o gloată conformistă, atotdistrugătoare, închinători ai unui Dumnezeu misogin şi crud. La începuturile sale creştinismul pare să fi fost interpretat de adepţii săi în manieră empirică, la nivelul simţului comun şi al necesităţilor imediate, undeva în subsolul piramidei lui Maslow, poate din cauza ranilor încă vii, iar odată cu trecerea timpului şi a cicatrizărilor s-a trecut probabil hopul spre nivelul simbolic, fiecare religie în parte fiind o unelată folosită diferit în funcţie de context. La final rămâi cu un gust amar reflectând la intrebarea: unde am fi fost acum pe scara evolutivă (tehnologică, spirituală) dacă Hypathia nu ar fi fost ucisă de aşa zişii creştini orbiţi de furie şi obsedaţi de eradicarea ocultismului aka ştiinţă. De remarcat prezenţa lui Max Minghella (Davus).

4 comentarii:

  1. Agora este un film care trebuie vazut pentru a vedea o alta latura a crestinismului si a modului in care crestinii au distrus evolutia femeii dar si a culturii in cadrul societatii noastre.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu crestini au distrus evolutia femeii. Si biblia scrie ca capul femei este barbatul dar el trebuie sa isi respecte si sa si ajute femeia pentru ca ei devin un singur trup. Si nu poti judeca crestini ca nu is lasa femeile la birt si pe batul de la sexy club. Si eu ca femeie nu imi ridic privirea sa ma uit la un alt barbat daca acest lucru ma face sa pacatuiesc. Si sa stii ca nu am o suta de ani. Raspunde Julia erezii,politica, etc cum am promovat femeia? Roagate la Dumnezeu sa iti deschida ochii femeie pacatoasa ce esti.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Anonim- filmul este o interpretare, asa cum fiecare dintre noi interpreteaza crestinismul sau religia din care face parte,iar "a-ti ridica privirea" spre alt barbat nu-i un pacat caci ce e frumos si lui Dumnezeu ii place :) Nu spune nimeni ca tagma crestina este cea care a "distrus" si subcatalogat imaginea femeii, insa incepand cu mitul gradinii edenice femeia este potretizata ca avand un anume statut, unul care nu prea a avantajat-o de-a lungul vremii ceea ce trebuie sa iti puna macar un semn de intrebare si inca ceva atitudini precum a ta impiedica aceasta "evolutie". Imi cer scuze feminismul este biblia mea :)

    RăspundețiȘtergere
  4. DA, sunt o femeie pacatoasa! Cu totii suntem niste anonimi pacatosi si a ne arata unul pe celalt cu degetul ne demonstreaza ignoranta. Ignoranti suntem daca putem sa consideram ca impunerea unei credinte prin crime, violenta si persecutie este scuzabila. Daca a ta credinta in Dumnezeu este atat de puternica pe cat reiese din ceea ce ai scris mai sus, nu ti-ai lasa convingerile sa se clatine in fata unor vorbe. Acum voi intoarce obrazul si voi lasa pe fiecare sa inteleaga ce vrea si ce poate din greselile trecutului.

    RăspundețiȘtergere