marți, 25 august 2009

Arta de a nu scrie un roman

Dupa atatea legaturi bonavicioase, periculoase, prietenii de-o
vara sau pe muchie de cutit, fratii, sisterhood-uri, cercuri de poeti disparuti sau de poetese emancipate, care s-au dovedit a fi firul rosu a multor "panze" scenaristice, a venit randul prieteniilor...otravite, traducere cam nefericita a titlului filmului Les Amities Malefiques.

Cativa studenti viseaza sa-si materializeze talentul literar (innascut sau dobandit) in capodopere. Ar cam fi o mica piedica in calea fericirii lor: un tanar admirat de multi profesori, folosindu-se de o retorica mai mult sau mai putin paradoxala, decupata parca din peroratiile agorice sustine teoria (deloc proprie) cum ca rodul scriiturii si-ar avea sorgintea in slabiciunea umana. Andre pe numele sau vrea sa manipuleze, sa schimbe destine, sa critice din punct de vedere literar, vestimentar...culinar fiecare aspect al vietii "prietenilor" sai, descurajandu-i in permanenta, nefacand altceva decat sa-si acopere stilul de viata ticsit de cunostinte, dar lipsit de sclipire artistica printr-o serie lunga de minciuni. Se pare ca nu si-a internalizat teoria conform careia bagajul literar ar putea fi invers proportional cu originalitatea si creatia (vorba lu' nea Socrate...cu cat stii mai mult cu atat stii mai putin). In rest un film deloc "malefique", taman bun de vazut pe la ora pranzului intr-o Scala 99% goala intr-o companie interesanta;).
P.S: Teo merci inca o data de invitatie:).

2 comentarii:

  1. Avec plaisir :)) ca sa fiu in nota filmului. Oricum, pelicula interesanta macar prin tematica daca nu prin realizare.

    RăspundețiȘtergere
  2. teodor are intotdeauna dreptate. stiu ce zic :)

    RăspundețiȘtergere