marți, 3 noiembrie 2009

Lemming


De la Anticrist incoace (in ordinea vizionarii nu a realizarii) primul film seismic nu atat de cataclismic sau cataleptic, dar oricum cam din aceeasi sectie...maladiva: Lemming. Va intrebati poate ce-i ala un lemming: un soricel nevinovat specific zonei scandinave...in cazul de fata intepenit pe o teava...ce rol are el in poveste? Probabil acela de umbra platoniciana, oglindire personificata a vietii personajelor...Personajele, doua sharlote cum bine puncta Cristian Tudor Popescu (Charlotte Gainsbourg si "medusa" Charlotte Rampling). In viata unui tanar cuplu model si modern, pe langa lemmingul resuscitat captiv pe teava chiuvetei, apare Alice, un personaj hipnotic care nu se fereste sa spuna lucrurilor pe nume...cu caps lock mai precis, ca mai apoi sa-si dea delete in casa noilor "prieteni" mai tineri. Dupa moartea ei povestea o ia razna si elemente fara legatura incep sa curga, de la simbolul popperian al varfului de munte pierdut in nori, la camera web auto(aero)purtata, la crima pasionala nejustificabila, incomprehensibila. Rezultat: ceata...densa. In rest bun de vazut pentru starea de tensiune indusa doar de forta actorilor si a cadrelor semiobscure. Foarte intersant cum cele mai simple lucruri pot induce o astfel de stare.

3 comentarii:

  1. trebuia să spui şi că în folclorul nordic, se vehiculează ideea că lemingii au porniri sinucigaşe (în masă) şi că pot deveni foarte agresivi, în aşa fel încât pot roade şi un cauciuc de maşină. :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Plus ca umbla vorba in targul...nordic cum ca aparitia lor n-ar avea nicio legatura cu teoria darwinista, creationista, a panspermiei etc...ci se pare ca au aparut asa din senin picand din cer:))...se cam regaseste mitul sorgintic al lemmingului in povestea peliculei de fata...feriti ploaie de lemmingi...ce, numai Magnolia sa iaba ploaia ei de... broaste:P!

    RăspundețiȘtergere
  3. ah, şi mai era faza că atunci când se enervează, lemingi se umflu şi se sparg. Bum! :)) umblau şi nişte filmuleţe la un moment dat pe iutub cu un norvegian care scormonea fiordurile să îi filmeze. nu ştiu ce s-a ales de el, dar ştiu că nu a găsit nimic. :))

    RăspundețiȘtergere