marți, 29 martie 2011

Caravaggio

Filmul ăsta e o sinestezie, o încrengătură apocrifă de ramuri artistice, o metaforă anacronică cu rădăcini semantice adânc înfipte într-un sol pântecos de consitența și aroma unei turte dulci. Modalitatea în care e redată așa zisa cronică biografică a unui pictor renascentist sfidează logica și pe fratesu cronosu, pe care îl reneagă cu sete. Firu narativ, opus oricărui bildungs story cuminte, e deșirat, reînnodat, întors pe dos, inglițat până ce ia forma unui mise en abyme gradat, clarobscur, sfumato, astfel că tablourile lui Caravaggio, așa cum sunt ele redate în film, par ușor fade, schematice pe lângă tablourile-cadru care le înglobează panoramic:

O matrioșca vizuală helixată unui flux narativ tăiat din pulpă poetică de frăgezime parcă appolinerică. Prin anacronism mă refeream la următoarele intruziuni:
Am luat contact cu maître Caravaggio acu vreo 7-8 ani, pe când tata îmi colecționa revista (cred că enciclopedică :D)  Arborele Lumii, ca să mă mai cultiv și io domne, găseai în ea de toate, de la Ecaterina cea mare la melcul de livadă, pe atunci nu aveam intrenet nah :P. Cam p-atunci m-am amorezat de picturile lui, de cărnoșenia culorii, de saturația ei tăioasă, de sadismul martiric, de ușurința cu care descăpățânează, o nemiloșenie demiurgică, un artist desăvârșit deci: 
 Judith Beheading Holofernes

Pictorul e nuntit simbolist și simbiotic cu opera sa așa cum Akira Kurosawa l-a (în)cununat pe van Gogh  în visele sale:  
Ultima tușă:  Sean Bean și Tilda Swinton fac un cuplu complementar cromatico-spiritualicește tare șugubăț :D

8 comentarii:

  1. Nu stiu cum sa postez aici emoticonul ala de messenger care face ochii cat cepele si i se vad spiralele alea fara sfarsit (ăl hipnotizat) la vizionarea acelei parti din filmul lui Kurosawa. Văzui c-ai început să scrii şi cu majuscule. :)) Da tre sa vad ambele filme! Neaparat, caci pana acum stau prost la capitolul productiilor-biografie de pictori.

    RăspundețiȘtergere
  2. am vazut 'caravaggio' cu mai multi ani in urma. nu m-a impresionat chiar atat de tare. e un simplu spectacol, cu accentele alea de modernism care ne pacalesc ca n-ar fi ridicole...filmul e pura fictiune, si s-au exagerat si s-au sters anumite chestii importante din biografia lui cara.
    se putea mai mult, mai ales daca stii cine era artemisa si ce era barocul si clar-obscurul...
    deci, o incercare de film.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ ancutza cand vorbesc despre ze scriu cu majuscule ;D
    @ lolablau pey mie tocmai apocrifosenia asta mi-a placut, incercarea asta, ca slava domnului filme frumos construite crescendo biografice s-au tot facut :P

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru cine n-a studiat istoria artei filmul asta e un bun mod de a-l descoperi pe Carravagio prin tablourile sale. Faptul ca e semifictionalizat nu ii rapeste nimic, este o metoda acceptata in arta filmica. Nu e vorba de un documentar. Nightwatching al lui Peter Greenaway deconstruieste Rondul de Noapte intr-o conspiratie si o crima si chiar daca pare trasa de par speculatia asta nu inseamna ca filmul e neinteresant. Daca vrei autenticitate te multumesti cu studiul daca vrei spectacol alegi un film.

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte interesante postarile, acum stiu ce filme vreau sa vad, mersi. Esti tare.

    RăspundețiȘtergere
  6. @ richie simbioticu lu mama :)) n-am avut niciodata rabdare sa vad rodu' lu' peter, mi-a dat tot timpu asa o stare de disconfort, ca toate filmele lui, dar o sa-l vad candva pe indelete:D
    @ Kot welcome, arigato :) te mai astept p'aci :P

    RăspundețiȘtergere
  7. io am vazut doar cateva picturi de-ale lui, insa tot ce mi-a vazut mi-a placut si i-am retinut numele. nu-s o degustatoare de pictura, insa la unele chiar raman cu gura cascata a admiratie. si caravaggio a reusit sa ma faca sa ii tin minte numele. drept pentru care ma voi uita si la film. Sanq de recomandare. :D

    RăspundețiȘtergere
  8. @ tomata u're welcome :P astept sa-mi zici cum ti se parura picturile astea...relative :P

    RăspundețiȘtergere